RATNI ŠPIJUN STEVANDIĆ PREUZEO GLAVNU RIJEČ U RS: Zbunio i Dodika, a evo kako je u ratu 'rušio zločinca Tolimira'

Često puta je i sam isticao da ‘sa ponosom ne krije da je bio pripadnik Srpskog obavještajnog korpusa

  • Politika

  • 30. Mar. 2024  

  • 4

U zadnja 24 sata rekorder u medijskim nastupima je predsjedavajući Narodne skupštine Rs-a Nenad Stevandić. Ni više nastupa u televizijskim programima nije mu bilo dovoljno, pa je izdao i nekoliko saopštenja i izjava.

Stevandić posljednjih dana zvuči radikalnije i odlučnije i od samog Dodika, a mnogi smatraju da takvo samopouzdanje crpi iz nedavne posjete Rusiji, piše novinska agencija Patrija.

Podsjećamo da je na samoj sjednici NSRs Dodik zapravo, pokušao da odgodi donošenje Nacrta Izbornog zakona RS, riječima: “Dajmo opoziciji dva - tri dana da pokušamo svi zajedno da donesemo odluku”, ali ga je predsjednik NSRs-a Nenad Stevandić prekinuo riječima: “Već je dogovoren nastavak; odmah se nastavlja sljedeća Posebna”. I tako je i bilo. Dodik je samo konstatovao: 'Aha, moramo'.

I dok razne analize pokušavaju odgonetnuti šta se to dešava zapravo u Republici srpskoj i otkud Stevandić na prvoj liniji odbrane podsjećamo da Stevandiću nije nepoznat obavještajni rad.

Često puta je i sam isticao da ‘sa ponosom ne krije da je bio pripadnik Srpskog obavještajnog korpusa ili kako se više kaže službe – RDB (republička državna bezbjednost).

Da je potpuno govorio istinu dokazuju dokumenti koje je Patria ranije objavila, a koji datiraju od 22. aprila 1995. godine.

Riječ je o vrlo tajnom dokumentu u kojem se Zdravko Tolimir obavještava o načinu na koji je trebao biti smijenjen.

alt

Tolimir je ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske, a osuđen je u Hagu na kaznu doživotnog zatvora za genocid. Umro je 2016. u pritvoru Haškog suda u Sheveningenu.

alt

U dokumentu kojeg potpisuje pukovnik Vojske Republike Srpske Stevan Bogojević navodi se da im je Nenad Stevandić, rezervni pripadnik RDB-a inače član SDS-a dao interesantna saznanja.

“Stevandić nam je ispričao da je preko pouzdanih izvora došao do saznanja da u okviru najavljene reorganizacije Vojske treba da budu smijenjeni generali Gvero i Tolimir. Prema ocjeni tih izvora smjena Tolimira bi išla veoma teško, pa se traže neka druga rješenja.

O tome su negdje u Bijeljini razgovarali Karadžić, Momčilo Krajišnik i episkop Kačavenda. U kontekstu naprijed navedenog Krajišnik je rekao da će smjena Tolimira ići veoma teško, te da ga se treba ‘riješiti na drugi način’“, navodi se u dokumentu kojeg i objavljujemo.

Riječ je o informaciji u okviru operativne akcije “Juda”. Ocjena onih koji su ga ispitivali jeste da je Stevandić iskren i da kao osnovni motiv vidi svoj status u novonastaloj situaciji.

On je tada uvjeravao vrh Vojske Rs-a, ali i MUP-a Rs da on može u 90 posto regija u redovima SDS-a organizirati podršku generalštabu i umjerenoj struji SDS-a gdje svrstava Radića, Kesića, Mirjanića i druge…

Jasno je da Stevandiću očito nedostaju obavještajni radovi, pa je trenutno jedan od najglasnijih koji već nekoliko puta izlazi u javnost i govori mnogo informacija od kojih sun eke nesuvisle, kao što je posljednja o procentu ubijenih na broj stanovnika u protekloj agresiji.

A, koja je njegova stvarna uloga u antiustavnim djelovanjima republike srpske i kako to da je preuzeo palicu komadnovanja pokazat će vrijeme ispred nas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...