OPASNI VOĐA "SOKOLAČKOG KLANA": Ko je saradnik Filipa Koraća u Bosni i Hercegovini zbog kog mu prijeti robija

Korać je, podsjetimo, uhapšen po nalogu francuske policije u Segedinu zbog sumnje da je učestvovao u trgovini narkoticima. Dokazi protiv njega, kako su prenijeli beogradski mediji, jesu poruke koje je razmjenjivao preko kriptovane "Sky" aplikacije.

  • Hronika

  • 14. Okt. 2023  

  • 0

Filipa Koraća, koji je označavan jednim od najvećih kriminalaca u Srbiji, uhapsila je mađarska policija po nalogu kolega iz Francuske, a kako se u međuvremenu saznalo, Koraćevo ime nalazi se i na potjernici koju je za njim raspisala Bosna i Hercegovina zbog sumnje da je bio član grupe Ognjena Orašanina sa Sokoca, visokorangiranog "škaljarca" koji se svojevremeno našao i na meti Radoja Zvicera i Darka Eleza, piše Nova.rs.

Korać pobjegao od "Šakala"

Nakon što je u Srbiji kao bomba odjeknula vijest da je Filip Korać, kog je i predsjednik Aleksandar Vučić ranije optuživao da je najveći diler droge u Srbiji, uhapšen u Mađarskoj zbog trgovine narkoticima, ne prestaju da isplivavaju dokazi o poslovima kojima se bavio. Tako je otkriveno da je bosanska policija prošle godine istraživala Koraća zbog sumnje da je sarađivao sa "sokolačkim klanom" na čijem čelu se, prema pisanju medija, nalazi Ognjen Orašanin zvani Oras.

alt

Policija u Federaciji BiH (Foto: N1)

Potom je uslijedila policijska akcija "Šakal" tokom koje su privođeni pripadnici ove grupe, ali kako nisu mogli da pronađu Koraća, raspisana je potjernica. Saznalo se tada da je Korać i te kako upleten u šverc narkotika sa grupama iz regionu, te da "škaljarski klan" takoreći ima ispostavu u Bosni i Hercegovini, na čijem čelu je pomenuti Orašanin. Da je riječ o važnom saradniku crnogorskog klana, saznalo se svojevremeno kada je policija saopćila da se našao na nišanu šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i Darka Eleza.

250.000 eura nudili za Orasovu "glavu"

Kako su ranije pisale "Novosti", Orašanin godinama slovi za sigurnosno interesantnu osobu. Interesantno je i da je kao i Korać, Orašanin uspio da izbjegne hapšenje u akciji "Šakal", a tada je "Avaz" objavio detalje iz njegovog podebelog dosijea. Otkriveno je da predvodi "sokolački klan", te da je to mjesto naslijedio od pokojnog Mladena Ćehe.

alt

Filip Korać (Foto: MUP Srbije)

Orašanin se, kako je decembra 2022. godine saopćila policija u BiH, našao na nišanu vođe kavačkog klana Zvicera i Darka Eleza. Zvicer i Elez se sumnjiče da su u septembru 2020. godine naručili da se ispod njegovog automobila postavi eksploziv, a prema nezvaničnim informacijama, za njegovo ubistvo nudili su 250.000 eura unaprijed. Međutim, ta akcija je osujećena, a policija je deaktivirala eksplozivnu napravu koja je bila pričvršćena na "Ford Galaxy" kojim je upravljao Orašaninov saradnik Saša Karadžić.

Ipak, vjeruje se da je pokušaj ovog ubistva bio okidač za pucnjavu na Sokocu iz juna 2023. godine. Naime, tada je došlo do vetrenog obračuna oko 18.00 sati, pred brojnim svjedocima na ulicama Sokoca, a likvidiran je Miroslav Milinković zvani Bato, dok je njegov napadač Stefan Delić teško ranjen.

alt

Zaplijenjena vozila (Foto:MUP Srbije)

Srpska info je tada pisala da je Milinković osoba koja se povezuje sa "kavačkim klanom", dok je njegov ubica Delić bio blizak saradnik Orašanina, to jest "škaljarskog klana". Sa Delićem je u tom trenutku bio i Saša Karadžić, ali on nije učestvovao u ovom sukobu.

Privođenje zbog ubistva Mite Bežanije

Šira javnost u Srbiji se Orašanina sjeća još od 2007. godine, kada je privođen zbog sumnje da je bio član grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Gorana Mijatovića Mite, nekada vlasnika beogradskog Fudbalskog kluba "Bežanija".

Mijatović je, podsjetimo, ubijen u eksploziji bombe koja je bila postavljena na njegov automobil, na parkingu u Ulici Marka Čelebanovića 47, oktobra 2006. godine. Međutim, uslijed nedostatka dokaza svi su pušteni.

Koraća pokosio "Sky"

Korać je, podsjetimo, uhapšen po nalogu francuske policije u Segedinu zbog sumnje da je učestvovao u trgovini narkoticima. Dokazi protiv njega, kako su prenijeli beogradski mediji, jesu poruke koje je razmjenjivao preko kriptovane "Sky" aplikacije.

Korać je, podsjećanja radi, prošle godine osuđen u Hrvatskoj zbog falsifikovanja pasoša, dok u Srbiji ne postoji nijedna potjernica za njim, uprkos javnim optužbama predsjednika Vučića da je najveći narko-diler u Srbiji.

alt

(Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters)

U međuvremenu je iz Crne Gore stigla informacija da je tamošnji MUP pijre dva mjeseca oduzeo crnogorsko državljanstvo Koraću.

Prema saznanjima portala RTCG, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić dao je nalog da se provjeri kako je Korać dobio pasoš Crne Gore i nakon što su utvrđene sve činjenice, oduzeto mu je crnogorsko državljanstvo.

Prije nekoliko mjeseci, bezbjednosne službe Crne Gore dobile su informaciju od kolega iz Hrvatske da je Korać krenuo prema Crnoj Gori, a da koristi crnogorska dokumenta, što je bio alarm.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...