BIVŠI DIREKTOR INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE AMOR MAŠOVIĆ: "Genocid se ne samo opravdava nego su zločinci heroji koji su se žrtvovali za svoj narod..."

(...) Ide se čak toliko daleko da se predskazuje i nastavak istog, a sve to uz potpuni muk onih koji su pozvani da djeluju."

  • Sjećanje

  • 31. Mar. 2024  31. Mar. 2024

  • 4

O radu Amora Mašovića kroz Komisiju za traženje nestalih javnost je upoznata, ali dosta manje se govori o njegovom radu u toku rata kada je radio na razmjeni ratnih zarobljenika.

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je član, zamjenik predsjednika i vršilac dužnosti predsjednika Državne komisije za razmjenu ratnih zarobljenika, lica lišenih slobode i tijela poginulih, te evidenciju poginulih, ranjenih i nestalih u borbenim dejstvima na području Republike Bosne i Hercegovine.

"Teško mi je posebno izdvajati bilo koji događaj iz tog perioda, bilo da se radi o onima sa sretnim ishodom kada smo poslije kraćeg ili dužeg zatočeništva u neprijateljskim konc-logorima, uspjeli izbaviti neke ljude ili onih slučajeva kada ishod nije bio sretan i kada uprkos svemu nismo uspjeli u našem nastojanju da ljude izbavimo iz zatočenja", kaže za Preporod Mašović.

Ipak, generalno govoreći, ističe Mašović, posebno je ponosan na činjenicu što su u Državnoj komisiji tokom cijelog perioda agresije, a za razliku od naših neprijatelja, uspjeli istrajati u tome da opravdaju prefiks Državne komisije, te da ne prave razliku među zatočenicima u neprijateljskim logorima i zatvorima prema njihovoj etničkoj pripadnosti.

"Sa jednakim žarom i istrajnošću borili smo se za oslobađanje iz neprijateljskih kazamata ne samo Bošnjaka, već i Hrvata, Srba, Crnogoraca, Albanaca, Roma, Makedonaca, Slovenaca, Srbijanaca kao i stranih državljana, zapravo, svih onih koji su na bilo koji način pružili otpor agresoru", napominje Mašović.

Drugo njegovo važno postignuće je zaustavljanje jednog trenda nametnutog od naših neprijatelja usmjerenog ka tome da se kroz proces razmjene ratnih zarobljenika legalizuje proces tzv. etničkog čišćenja.

"Naime, naši neprijatelji su nerijetko pokušavali da u procese razmjena uključe civilno stanovništvo sa teritorija koje su nastojali uključiti u svoje velikodržavne projekte. Često su ti civili bili hapšeni i zatvarani kako bi bili uključeni u razmjene za civilno stanovništvo u gradovima pod kontrolom legalnih vlasti. Namjera neprijatelja je bila da se ti civili potom nasele u mjesta i gradove u granicama njihovih velikodržavnih projekata", govori Mašović.

U drugoj polovini 1992. godine, uprkos pritisku pojedinih međunarodnih zvaničnika, odbio je sudjelovanje ili bolje rečeno saučesništvo Državne  komisije u tome, što je postepeno dovelo i do prestanka hapšenja civila radi uključivanja istih u razmjene sve sa isključivim ciljem legalizacije etničkog čišćenja radi ostvarenja etnički čistih prostora, kako su to svojevremeno praktikovali nacisti.

Kaže da je došlo vrijeme da dr. Gregory Stanton s Univerziteta Mary Washington, koji se decenijama bavi procesom nastanka genocida, nakon što je prije desetak godina faze genocida sa osam proširio na deset faza, doda i novu 11. fazu genocida.

"Poučeni iskustvima iz Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo shvatili smo da poricanje nije posljednja faza genocida. Naime, ohrabreni mlakom ili nikakvom reakcijom međunarodne zajednice, raširenom praksom nekažnjivosti, izricanjem simboličnih kazni, planeri, organizatori, izvršioci, saučesnici u ratu i, što je posebno uznemiravajuće, njihovi istomišljenici i sljedbenici u miru, nakon poricanja prešli su u novu fazu tj. glorifikaciju genocida i njegovih počinitelja", napominje Mašović.

Najprije su to činili na lokalnom nivou u sredinama gdje je genocid i počinjen, podsjeća Mašović, a sad to čine i na globalnom planu bez imalo obzira prema žrtvama i bez trunke grižnje savjesti.

"Genocid se, ne samo opravdava nego su zločinci heroji koji su se žrtvovali za svoj narod. Ide se čak toliko daleko da se predskazuje i nastavak istog, a sve to uz potpuni muk onih koji su pozvani da djeluju. No, važnije od dodavanja nove 11. faze genocida jeste primjeniti postojeće instrumente za njegovo potpuno iskorjenjivanje. Da li je to, uopće moguće u svijetu u kojem živimo i dok nijemo i bespomoćno svjedočimo genocidu nad nedužnim narodom Palestine", pita se Mašović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...