Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom učinku, mladi luk je pravi prirodni lijek za liječenje prehlade i raznih virusnih infekcija
Gastro
01. Apr. 2024
0
Mladi luk je ukusan dodatak salatama, omletima i brojnim drugim jelima i svakako jedan od protagonista uskršnje blagdanske trpeze. No, on je i prava super hrana jer obiluje vitaminima, mineralima i brojnim drugim dragocjenim nutrijentima. I zeleni i bijeli dio su jestivi, a okus mu je blaži od običnog luka pa ga i djeca mogu lakše prihvatiti. A što sve skrivaju te vitke zeleno bijele stapke? Počnimo od vitamina A, C, K, B9 i B6 kojima obiluje, kao i kalcijem, željezom, cinkom i kalijem. Od fitonutrijenata tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne tvari koji imaju moćna antioksidalna, protuupalna i protumikrobna svojstva čime uvelike pomažu u detoksikaciji jetre.
Imunitet, probava, srce...
Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom učinku, mladi luk je pravi prirodni lijek za liječenje prehlade i raznih virusnih infekcija, ali i odlična prevencija. Naravno, treba dodati i da obilje vitamina C jača imunitet, a za dnevno preporučenu dozu tog vitamina dovoljno je pojesti pola šalice mladog luka dnevno. No, osim što se možete zaštiti od dosadnih prehlada, redovitom konzumacijom mladog luka možete poboljšati i probavu. Naime, on sadrži vlakna koja pospješuju kretanje stolice, ima blagotvoran učinak na otečena crijeva i održava probavni sustav visoko aktivnim. Mladi luk pomaže i u održavanju normalnih vrijednosti tlaka jer obiluje kalijem, a uz to i povećava proizvodnju dobrog ili HDL kolesterola te smanjuje količinu lošeg ili LDL kolesterola te tako pomaže u smanjenju rizika za srčani i moždani udar te druge kardiovaskularne bolesti.Za mišiće i kosti
Mladi luk sadrži magnezij koji je ključan mineral za pravilnu mišićnu funkciju. Stoga je odličan izbor za ublažavanje grčeva i bolova u mišićima, a juha od ovog čudesnog povrća može trenutačno ublažiti bol i nelagodu nakon intenzivne tjelovježbe. Tu je i kalcij kojim je mladi luk bogat, a koji kosti asimiliraju čime se održava potrebna gustoća kostiju i fleksibilnost pokreta. Udio kalija pomaže tjelesnim stanicama i tkivima da apsorbiraju više minerala, što je također dobro za zdravlje kostiju. Prema nekim istraživanjima, može pomoći i u liječenju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa tako što smanjuje bol i upalu.
Za zdravu kožu i oči
Sadrži i sve što je potrebno za liječenje anemije, odnosno dovoljno željeza, ali i C vitamina koji omogućuje njegovu apsorpciju. Brojna su istraživanja pokazala da smanjuje upalu u koži te je blagotvoran kod brojnih kožnih problema. Aminokiseline koje sadrži pomažu u izgradnji zdravih stanica kože te smanjuju crvenilo i oticanje upaljene kože. Zahvaljujući sadržaju flavonoida, ima antioksidalna svojstva koja pomažu u prevenciji oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, smanjuju pojavu akni i tamnih mrlja te smiruju nadraženu kožu. Osim za kožu, dobar je i za oči jer sadrži karotenoide lutein i zeaksantin te vitamin A, a oni imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju te zaštiti od upala, ali i makularne degeneracije koja za posljedicu može imati gubitak vida.
Tko treba biti oprezan
Mladi luk je izuzetno zdrava i sigurna namirnica, no neki ljudi ga, kao i običan luk, teško podnose. Stoga bi ga osobe s osjetljivim želucem ili one koje boluju od gastritisa trebale konzumirati u ograničenim količinama. To ne znači da ga se morate u potpunosti odreći jer bi to bilo šteta s obzirom na dobrobiti za zdravlje koje donosi, već samo da malo smanjite unos na količinu koja kod vas neće izazivati tegobe. Još jedna skupina ljudi trebala bi biti oprezna s prevelikom konzumacijom mladog luka, a to su oni koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Naime, mladi luk obiluje vitaminom K koji ima suprotan učinak od lijekova protiv zgrušavanja krvi, no i u ovom slučaju vrijedi savjet da ga se ne trebate odreći u potpunosti, već da samo provjerite sa svojim liječnikom u kojoj količini je za vas konzumacija tog povrća sigurna.
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 5h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 5h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 5h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 16h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.