PROLJETNI ELIKSIR ZDRAVLJA: Jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, ali mladi luk ne smiju svi jesti

Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom učinku, mladi luk je pravi prirodni lijek za liječenje prehlade i raznih virusnih infekcija

  • Gastro

  • 01. Apr. 2024  

  • 0

Mladi luk je ukusan dodatak salatama, omletima i brojnim drugim jelima i svakako jedan od protagonista uskršnje blagdanske trpeze. No, on je i prava super hrana jer obiluje vitaminima, mineralima i brojnim drugim dragocjenim nutrijentima. I zeleni i bijeli dio su jestivi, a okus mu je blaži od običnog luka pa ga i djeca mogu lakše prihvatiti. A što sve skrivaju te vitke zeleno bijele stapke? Počnimo od vitamina A, C, K, B9 i B6 kojima obiluje, kao i kalcijem, željezom, cinkom i kalijem. Od fitonutrijenata tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne tvari koji imaju moćna antioksidalna, protuupalna i protumikrobna svojstva čime uvelike pomažu u detoksikaciji jetre.

Imunitet, probava, srce...

Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom učinku, mladi luk je pravi prirodni lijek za liječenje prehlade i raznih virusnih infekcija, ali i odlična prevencija. Naravno, treba dodati i da obilje vitamina C jača imunitet, a za dnevno preporučenu dozu tog vitamina dovoljno je pojesti pola šalice mladog luka dnevno. No, osim što se možete zaštiti od dosadnih prehlada, redovitom konzumacijom mladog luka možete poboljšati i probavu. Naime, on sadrži vlakna koja pospješuju kretanje stolice, ima blagotvoran učinak na otečena crijeva i održava probavni sustav visoko aktivnim. Mladi luk pomaže i u održavanju normalnih vrijednosti tlaka jer obiluje kalijem, a uz to i povećava proizvodnju dobrog ili HDL kolesterola te smanjuje količinu lošeg ili LDL kolesterola te tako pomaže u smanjenju rizika za srčani i moždani udar te druge kardiovaskularne bolesti. 

Za mišiće i kosti

Mladi luk sadrži magnezij koji je ključan mineral za pravilnu mišićnu funkciju. Stoga je odličan izbor za ublažavanje grčeva i bolova u mišićima, a juha od ovog čudesnog povrća može trenutačno ublažiti bol i nelagodu nakon intenzivne tjelovježbe. Tu je i kalcij kojim je mladi luk bogat, a koji kosti asimiliraju čime se održava potrebna gustoća kostiju i fleksibilnost pokreta. Udio kalija pomaže tjelesnim stanicama i tkivima da apsorbiraju više minerala, što je također dobro za zdravlje kostiju. Prema nekim istraživanjima, može pomoći i u liječenju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa tako što smanjuje bol i upalu.

Za zdravu kožu i oči

Sadrži i sve što je potrebno za liječenje anemije, odnosno dovoljno željeza, ali i C vitamina koji omogućuje njegovu apsorpciju. Brojna su istraživanja pokazala da smanjuje upalu u koži te je blagotvoran kod brojnih kožnih problema. Aminokiseline koje sadrži pomažu u izgradnji zdravih stanica kože te smanjuju crvenilo i oticanje upaljene kože. Zahvaljujući sadržaju flavonoida, ima antioksidalna svojstva koja pomažu u prevenciji oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, smanjuju pojavu akni i tamnih mrlja te smiruju nadraženu kožu. Osim za kožu, dobar je i za oči jer sadrži karotenoide lutein i zeaksantin te vitamin A, a oni imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju te zaštiti od upala, ali i makularne degeneracije koja za posljedicu može imati gubitak vida.

Tko treba biti oprezan

Mladi luk je izuzetno zdrava i sigurna namirnica, no neki ljudi ga, kao i običan luk, teško podnose. Stoga bi ga osobe s osjetljivim želucem ili one koje boluju od gastritisa trebale konzumirati u ograničenim količinama. To ne znači da ga se morate u potpunosti odreći jer bi to bilo šteta s obzirom na dobrobiti za zdravlje koje donosi, već samo da malo smanjite unos na količinu koja kod vas neće izazivati tegobe. Još jedna skupina ljudi trebala bi biti oprezna s prevelikom konzumacijom mladog luka, a to su oni koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Naime, mladi luk obiluje vitaminom K koji ima suprotan učinak od lijekova protiv zgrušavanja krvi, no i u ovom slučaju vrijedi savjet da ga se ne trebate odreći u potpunosti, već da samo provjerite sa svojim liječnikom u kojoj količini je za vas konzumacija tog povrća sigurna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...