PRIJEDLOG ZA LAGANI RUČAK: Napravite još ovo popodne punjene tikvice na meksički način po ovom receptu

Recept je podijelila Marija Ričko iz Hrvatske.

  • Gastro

  • 07. Jul. 2025  07. Jul. 2025

  • 0

Sastojci:

3 tikvice

2 kašike ulja

malo soli

1 luk

1 mrkva

1 čehno bijelog luka

450 gr mljevenog miješanog mesa

1 konzerva meksičkog mixa

biber

vegeta

čili u prahu

300 ml pasiranog paradajza

150 gr narendanog sira

nekoliko ploški Gauda sira za podlogu unutar tikvica   

Priprema:

1. Pripremite tikvice 

Operite tikvice, osušite ih, prerežite po dužini na pola i pažljivo izdubite sredinu. Lagano ih posolite i ostavite sa strane.

2. Pripremite nadjev 

U većoj tavi zagrijte 2 kašike ulja. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i nijeli luk. Dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso i dinstajte dok ne porumeni. Umiješajte meksički mix, posolite, pobiberite, dodajte malo Vegete i čilija po ukusu.

3. Dodajte paradajz

Ulijte pasirani paradajz i sve zajedno kuhajte još oko 15 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući.

4. Napunite tikvice 

Tikvice prebrišite papirnatim ubrusom kako biste uklonili višak vlage. U svaku polovicu stavite plošku Gauda sira kao podlogu. Zatim ih napunite pripremljenim nadjevom i pospite naendanim sirom (oko 150 gr ukupno).

5. Ispecite

Složite tikvice u posudu za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta, ili dok tikvice ne omekšaju, a sir se lijepo ne zapeče.   

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...