Žena
LEŽERNA ELEGANCIJA: Jel' ovo jedno od najboljih modnih izdanja Jelene Đoković (FOTO)
Prije 21 min0
Najpopularniji su oni od junećeg mesa i najčešće se služe u somunu sa kajmakom i crnim lukom i mogu se služiti uz pomfrit. Ipak, prema sajtu i kulinarskom magazinu “TasteAtlas”, postoje četiri najbolje vrste ćevapa.
Gastro
02. Apr. 2024
0
Ćevapi su “štapići” od mljevenog mesa i tradicionalno su jelo Bosne i Hercegovine. Sve generacije ih vole, a nadaleko su poznate razne “vrste” ćevapa odnosno krajevi gdje ih sve prave po nekom svom receptu i niko taj recept neće odati.
Najpopularniji su oni od junećeg mesa i najčešće se služe u somunu sa kajmakom i crnim lukom i mogu se služiti uz pomfrit. Ipak, prema sajtu i kulinarskom magazinu “TasteAtlas”, postoje četiri najbolje vrste ćevapa.
Postoje različite priče kako se oni prave, ali uglavnom su od mljevene govedine, soli i bibera, a nerijetko se može koristiti i kombinacija mesa – mljevena govedina i ovčetina. Kada formiraju masu, ona odstoji u frižideru oko 48 sati i peku se potom na roštilju.
U gradu Travniku ćevape prave od kombinacije goveđeg, telećeg i jagnjećeg mesa uz dodatak soli, bibera ali i sode. Kada se peku na roštilju, često se premazuju bistrom čorbom koja se priprema od goveđih kostiju i ovčetine.
Ova vrsta ćevapa se razlikuje u odnosu na ostale. Zašto? Zato što se ne prave kao posebni komadi već zajedno, nekoliko ćevapa spojeno u jednu ploču, najčešće četiri komada. Prave se najčešće od mljevene govedine, soli i bibera, ali im se ponekad mogu dodati i mljevena teletina i bijeli luk.
Roštiljdžije koje prave ćevape u Tuzli obično ih prave od mlevene ovčetine, govedine i jagnjetine. Ručno se smjesa miješa i začini po ukusu, a njihova preporuka je da se prije pečenja ostave od dan do dva u frižideru. Kada se ispeku, često se pospe mljeveni biber preko njih.
Žena
LEŽERNA ELEGANCIJA: Jel' ovo jedno od najboljih modnih izdanja Jelene Đoković (FOTO)
Prije 21 min0
Politika
VUKANMANOVIĆ IZ PDP-a O GUBICIMA OVOG PREDUZEĆA: "izgleda da je „Šumama RS" upravljao mađioničar, jer su nestajale i šume i novac"
Prije 27 min0
Mini market
PROFESORICA VESNA RAJNOVIĆ: "Ne možemo reći 'Nikad više' dok su na vlasti negatori genocida Vučić i Dodik"
Prije 40 min0
Svijet
BIO U POSJETI PORODICI: Izraelski doseljenici nasmrt pretukli američkog državljanina
Prije 47 min0
Gastro
SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha
09. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
09. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.