BORBA S VJETRENJAČAMA U RS-u: Iz ovog bh. grada Bošnjaci stalno odlaze, odbornik smijenjen jer je slavio Dan nezavisnosti

Kada je u pitanju politička situacija, kaže da ni tu stanje nije najbolje.

  • Mini market

  • 02. Apr. 2024  

  • 0

Povratnici na području opštine Bosanska Dubica i generalno u entitetu Republika Srpska svakodnevno se suočavaju sa diskriminacijom, a jedan od primjera je da se zakon o lokalnoj samoupravi koji nalaže ravnopravno zapošljavanje Bošnjaka u institucijama, odnosno u lokalnoj upravi i preduzećima, uopšte ne poštuje - ocjenjuje odbornik u Skupštini opštine Bosanska Dubica Jasmin Spahić.

Ističe kako se spomenuti zakon ne provodi te da vrijedi samo na papiru bez primjene u praksi.

"To uveliko otežava život bošnjačkih povratnika na ovim prostorima koji da bi sebi osigurali egzistenciju izlaz traže u evropskim zemljama", kaže Spahić za Fenu.

Smatra da je ključno usvojiti zakon o ravnopravnom zapošljavanju na državnom nivou te ga s tog nivoa implementirati na entitetske kako bi se osigurala zaštita prava i jednakih mogućnosti za sve građane bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

"Na taj način bi se natjerali entiteti da konačno primijene ovaj zakon. Sve dok se to ne desi, Bošnjaci u Bosanskoj Dubici će živjeti isključivo od poljoprivrede i od sredstava koja im mjesečno doznačuje rodbina i djeca koja žive i rade u Evropskoj uniji. Dakle, mi se ovdje bukvalno borimo da opstanemo i svakodnevno imamo odliv Bošnjaka sa ovih prostora u potrazi za boljim životom i budućnosti", upozorio je Spahić.

Kada je u pitanju politička situacija, kaže da ni tu stanje nije najbolje. Napominje da je u martu 2023. godine smijenjen s mjesta potpredsjednika Skupštine opštine Bosanska Dubica uz obrazloženje da je učestvovao u obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

alt

Spahić je od 2020. godine odbornik u Skupštini opštine Bosanska Dubica i predstavlja Bošnjake u ovom dijelu bh. entiteta Republika Srpska. Prije nego što je postao odbornik, Bošnjaci u toj opštini nisu imali svoga predstavnika pune četiri godine. Međutim, 2020. godine predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) usaglasili su stavove, te izašli na lokalne izbore sa zajedničkom listom kandidata osvojivši jednog mjesto u Skupštini opštine Bosanska Dubica.

"Smatrali smo da je za nas ključno da Bošnjaci na prostoru Bosanske Dubice moraju imati svog predstavnika u lokalnom parlamentu, kako bi mogao da ih zastupa i bori se za njihova prava", ističe Spahić.

Na sjednicama Skupštine opštine, kako kaže, kontinuirano ukazuje na diskriminaciju i neravnopravnost Bošnjaka, a tokom protekle četiri godine inicirao je i određene projekte s ciljem jačanja povratka i opstanka Bošnjaka na tim prostorima, od kojih su neki i realizirani, kao što su infrastrukturni projekti, nabavka vozila hitne pomoći za lokalni Dom zdravlja, a trenutno se gradi Starački dom i rješava pitanje podrške institucija s viših nivoa ovoj lokalnoj zajednici.

(E.F. / FENA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...