PREVARENI KORISNICI SU MISLILI DA SU SIGURNI: Google će izbrisati podatke anonimnog pretraživanja kako bi okončao tužbu o privatnosti

„Ova nagodba je historijski korak u zahtjevu da dominantne tehnološke kompanije budu iskrene u svojim predstavljanjima korisnicima o tome kako kompanije prikupljaju i koriste korisničke podatke, te da izbrišu i popravljaju prikupljene podatke“, rekao je advokat David Boies u podnesku.

  • HiTec

  • 02. Apr. 2024  

  • 0

Google je pristao da izbriše ogromnu količinu podataka pretraživanja kako bi riješio tužbu da je pratio milione američkih korisnika koji su mislili da privatno pretražuju internet, javio je AFP.

Ako sudija odobri predloženu nagodbu podnesenu u ponedjeljak na saveznom sudu u San Franciscu, Google mora „izbrisati i/ili popraviti milijarde zapisa podataka“ povezanih s ljudima koji koriste anonimni način preglednika Chrome, prema sudskim dokumentima.

„Ova nagodba je historijski korak u zahtjevu da dominantne tehnološke kompanije budu iskrene u svojim predstavljanjima korisnicima o tome kako kompanije prikupljaju i koriste korisničke podatke, te da izbrišu i popravljaju prikupljene podatke“, rekao je advokat David Boies u podnesku.

Saslušanje je zakazano za 30. juli pred sudijom Yvonne Gonzalez Rogers, koja će odlučiti da li da odobri sporazum kojim bi Google izbjegao suđenje u grupnoj tužbi. Nagodba ne zahtijeva isplatu novčane štete, ali ostavlja mogućnost korisnicima Chromea koji smatraju da im je učinjena nepravda da tuže Google odvojeno kako bi dobili novac. Tužba prvobitno podnesena u junu 2020. tražila je odštetu od najmanje pet milijardi dolara.

„Zadovoljstvo nam je što smo riješili ovu tužbu, za koju smo oduvijek vjerovali da je beznačajna“, rekao je glasnogovornik Googlea Jorge Castaneda.

„Sretni smo što brišemo stare tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani s pojedincem i nikada nisu korišteni za bilo kakav oblik personalizacije“, dodao je.

Predmet tužbe bio je „Incognito Mode“ u Chrome pretraživaču za koji su tužitelji rekli da korisnicima daje lažni osjećaj da Google ne prati ono što posjećuju na mreži. Ali interni Googleovi e-mailovi izneseni u tužbi pokazali su da korisnike koji koriste anonimni način rada prati velika pretraga i oglašavanje za mjerenje web prometa i prodaju oglasa.

U tužbi, podnesenoj kalifornijskom sudu, tvrdi se da je Googleova praksa narušila privatnost korisnika tako što ih je namjerno obmanjivala opcijom inkognito. U prvobitnoj pritužbi navodi se da je Google dobio „moć da sazna intimne detalje o životima, interesima i korištenju interneta pojedinaca“, te de dodaje da je „Google od sebe napravio beskrajnu riznicu informacija tako detaljnih i opsežnih da to George Orwell nikada nije mogao ni sanjati.“

Nagodba zahtijeva da Google u narednih pet godina blokira „kolačiće“ za praćenje trećih strana prema zadanim postavkama u anonimnom načinu rada. Kolačići treće strane su male datoteke koje se koriste za ciljano oglašavanje praćenjem web navigacije i postavljaju ih posjećene stranice, a ne sam pretraživač.

Nema kolačića?

Google je ranije ove godine počeo da ograničava kolačiće trećih strana za neke korisnike svog Chrome pretraživača, što je prvi korak ka konačnom napuštanju datoteka koje izazivaju zabrinutost za privatnost.

Google je u januaru 2020. najavio da će početi eliminisati kolačiće trećih strana u roku od dvije godine, ali je početak nekoliko puta odgođen zbog protivljenja izdavača web medija. Kolačići su nedavno podvrgnuti većoj regulativi, uključujući Opštu uredbu o zaštiti podataka Evropske unije uvedenu 2016. godine, kao i propise u Californiji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...