NIKŠIĆU I MINISTRIMA SE NE ŽURI, A NI SINDIKAT NE MARI: Fiskalni zakoni i minimalac od 1.000 KM zadnji put viđeni prošle godine u Parlamentu FBiH i od tada im se gubi svaki trag!

"Prvi juli je bitan datum jer tada ističe Uredba o isplati neoporezive pomoći poslodavaca. U međuvremenu, poslao sam inicijativu Vladi FBiH da se trajanje ove Uredbe produži za još šest mjeseci u nadi da ćemo do tada usvojiti fiskalne zakone ili još bolje i da bude idealno da Uredba važi sve dok se ne usvoje pomenuti zakoni", kaže AdmirČavalić, poslanik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH.

  • Ekonomija

  • 02. Apr. 2024  02. Apr. 2024

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić još čeka odgovor Vlade FBiH o tome kakva je sudbina fiskalnih i zakona o minimalnoj plati, čijim usvajanjem bi se prag minimalne plate podigao na 1.000 KM, te radnici i poslodavci rasteretili višedecenijskog finansijskog opterećenja na rad koje u FBiH ide od 41,5 pa do čak 72 posto.

To nam je Čavalić potvrdio danas nakon što smo ga upitali šta se dogodilo nakon što se s ovim pitanjem prije nekoliko sedmica obratio Vladi FBiH. Prema nezvaničnim informacijama i dalje postoji strah da fiskalna reforma izazove probleme federalnom budžetu iako je ideja o rasterećenju rada s detaljno razrađenim planom u opticaju već skoro 10 godina i bila je dio čuvene i nikada do kraja provedene Reformske agende.

NI HDZ-u SE NE ŽURI

Postoji više teorija zbog čega se zakoni o doprinosima, dohotku i minimalnoj plati još nisu našli na Vladi FBiH, a samim tim ni na Parlamentu FBiH, od one koju smo spomenuli, a to je strah da se njom ne našteti federalnom budžetu, pa do navodne opstrukcije HDZ-a jer je obećanje o povećanju minimalne plate i rasterećenje rada ipak bilo obećanje SDP-a, a ne HDZ-a koji u skladu s tim i ne mora da se sekira hoće li ovo obećanje biti ispunjeno. Nadalje, vrlo je indikativna i šutnja Saveza samostalnih sindikata BiH koji ne pritišće Vladu FBiH da konačno ove zakone pusti u parlamentarnu proceduru kako bi minimalac od 1.000 KM stupio na snagu barem od 1. januara naredne godine. A kako bi i Sindikat BiH mogao da pritisne Vladu FBiH kada u Ekonomsko-socijalnom vijeću u FBiH vlada potpuna letargija već godinu i po.

"Već mjesecima postavljam pitanje Vladi FBiH i Ministarstvu finansija o fiskalnim zakonima i on line fiskalizaciji. I iz ove šutnje, a i onog što vidim iz odgovora koji su javno dostupni na stranici Parlamenta FBiH je da je ovo sve u pripremnoj fazi ili da se ništa ne radi. Mi za sada nemamo ni jednu A4 stranicu teksta s planom i modelom rada, a da ne govorim o analizi. Nezgodno je i raspravljati o fiskalnim zakonima jer ih uopšte nemamo ni u kakvoj formi. Zadnji put su se „ukazali“ prošle godine u Parlamentu kada ih je predala prethodna Vlada, a nova Vlada ih je povukla u maju te iste godine s izgovoro da će ih vratiti do kraja 2023. godine", kaže za "Slobodnu Bosnu" Admir Čavalić.

Novi rok je sada 1. juli, ali evo april je počeo, vrijeme brzo leti, a zakona ni na mapi.

BITAN DATUM

"Prvi juli je bitan datum jer tada ističe Uredba o isplati neoporezive pomoći poslodavaca. U međuvremenu, poslao sam inicijativu Vladi FBiH da se trajanje ove Uredbe produži za još šest mjeseci u nadi da ćemo do tada usvojiti fiskalne zakone ili još bolje i da bude idealno da Uredba važi sve dok se ne usvoje pomenuti zakoni", dodaje Čavalić.

Vladi FBiH i Parlamentu FBiH je, ukoliko žele da podignu platu na 1.000 KM od 1. januara naredne godine, krajnji rok da usvoje zakone o doprinosima, dohotku i minimalnoj plati 1. juli. I to ne u formi nacrta, nego prijedloga zakona. Preostalo vrijeme do kraja godine bi bilo dovoljno da se Porezna uprava FBiH pripremi za on line fiskalizaciju.

"Opasnosti po budžet FBiH zbog fiskalne reforme nema. Ovo je strukturna reforma koju bi kreditom od 500 miliona KM podržao i MMF. To bi bilo jedino zaduživanje koje bi imalo smisla. Tako su uradile i neke zemlje iz našeg okruženja. Ova Vlada FBiH se slično kao i prethodna Vlada uljuljkala i ne talasa. Razmišljaju na način da im ne trebaju turbulencije sad kada su preuzeli vlast. Ovo jeste izazov, ali šta sad imamo na sceni? Niske plate, sivu ekonomiju i izuzetno visoke doprinose", zaključio je Čavalić.

(D. OMERAGIĆ)

trenutak ...