ZLOČIN NAD PRIRODOM: U strahu za vodopad i sedru rijeke, Jajčani hitno traže inspekciju zbog radova na obalama Plive (FOTO)

Jedna od ključnih tačaka kritike usmjerena je prema zanemarivanju jedinstvenog prirodnog fenomena – sedre u rijeci Plivi. Sedra, koja se javlja rijetko, čini rijeku Plivu jedinstvenom kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Stručnjaci ističu da nijedna sanacija ili gradnja ne bi trebala imati prednost nad očuvanjem ovog prirodnog blaga.

  • Društvo

  • 03. Apr. 2024  

  • 0

U posljednjih nekoliko dana, javnost je potresena nastavkom radova na betonizaciji korita rijeke Plive u Jajcu, poduzetih kao dio projekta sanacije. Iako se velik broj građana Jajca ne protivi samoj ideji gradnje, kritike su usmjerene prema načinu provođenja ovih radova, posebno nakon betoniranja dijela korita u Pijavicama i samog vodopada koji je jedinstven u svijetu, piše Jajce Online

Jedna od ključnih tačaka kritike usmjerena je prema zanemarivanju jedinstvenog prirodnog fenomena – sedre u rijeci Plivi. Sedra, koja se javlja rijetko, čini rijeku Plivu jedinstvenom kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Stručnjaci ističu da nijedna sanacija ili gradnja ne bi trebala imati prednost nad očuvanjem ovog prirodnog blaga.

Analiza negativnih antropogenih utjecaja mora uzeti u obzir sve faktore, uključujući karbonatni sastav sliva, turbulenciju u protoku vode te prisustvo hemijskih elemenata poput hidrokarbonata. Ova složena mreža prirodnih faktora čini procese stvaranja sedre u Plivi izuzetno osjetljivima na bilo kakve promjene u okolišu.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT prva je reagirala na situaciju, nazivajući radove na betonizaciji “zločinom nad prirodom”. Postavljajući pitanja o studiji utjecaja na okoliš, stručnjacima koji su radili na projektu te uključenosti lokalne zajednice u proces odlučivanja, postavljaju se ozbiljni upitnici o transparentnosti i poštivanju zakonskih procedura.

Suočeni s ovom situacijom, građani i aktivisti za zaštitu okoliša pozivaju na odgovornost svih institucija uključenih u ovaj proces te ističu važnost poštivanja međunarodnih sporazuma poput Arhuške konvencije, koja propisuje uključivanje građana u proces donošenja odluka koje se tiču okoliša.

"Nadamo se da će ova upozorenja potaknuti nadležne institucije na ozbiljan razmatranje utjecaja ovih radova na okoliš i na konačnu odluku koja će voditi ka očuvanju prirodnih bogatstava rijeke Plive, umjesto njihovog uništavanja zarad kratkoročnih infrastrukturnih projekata", navode.

Upućena incijativa

Sanela Klarić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predložila je inicijativu kojom se ističe:

– Poštovani, na osnovu člana 10. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 27/03, 21/09 i 24/20), Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH upućujem delegatsku inicijativu za hitno inspekcijsku intervenciju na trenutnom izvođenju radova na obalama rijeke Plive.

OBRAZLOŽENJE:

Nakon što su otpočeli radovi na uređenju korita rijeke Plive građani su mi se obratili sa molbom za podrškom jer za iste nikada nisu dobili informaciju niti je ovaj projekat bio u javnoj raspravi. Prema Zakonu o zaštiti prirode FBiH bilo kakva intervencija u prirodi mora imati dozvolu za izvođenje te intervencije od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Svaka intervencija u prirodi koja može uništiti prirodu, ugroziti biljne i životinjske vrste i njihova staništa mora biti odobrena od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Pored toga intervencije na rijekama prve kategorije, što jeste rijeka Pliva, također moraju imati urbanističku i građevinsku dozvolu odobrenu od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Upozoravamo da planirane intervencije i projekti iz 2000. godine, kako navodi načelnik opštine Jajce, moraju biti revidirane i usklađene s posljednjim standardima i najboljim praksama a sada posebno i sa standardima i direktivama EU što u ovom slučaju sigurna sam nije slučaj.

alt

alt

(Jajce Online)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...