HELEZ I STICZ NAJAVILI: EUFOR planira obuku s Oružanim snagama BiH (FOTO)

Kako je na konferenciji rekao komandant Sticz, EUFOR predstavlja funkcionalnu i efikasnu kombinaciju snaga raspoređenih u području operacija koje imaju na raspolaganju rezervne snage, koje mogu pozvati u slučaju potrebe.

  • Vijesti

  • 03. Apr. 2024  03. Apr. 2024

  • 1

Konferencija za novinare komandanta EUFOR-a generalmajor Laszla Sticza i ministra odbrane BiH Zukan Helez na kojoj je predstavljen plan raspoređivanja snaga EUFOR-a u BiH održana je danas u Butmiru, prenosi Klix.ba.

Kako je na konferenciji rekao komandant Sticz, EUFOR predstavlja funkcionalnu i efikasnu kombinaciju snaga raspoređenih u području operacija koje imaju na raspolaganju rezervne snage, koje mogu pozvati u slučaju potrebe.

"Ove rezervne snage mogu se integrirati na postojeće EUFOR snage na području BiH vrlo brzo. Veći broj zemalja članica EU su dale svoje snage u sastav ovih rezervnih snaga. Ove rezervne snage se redovno raspoređuju u BiH u svrhu obuke za upoznavanje sa BiH i procedurama koje mi provodimo, tako da bi bile u stanju jako brzo da se integrišu u snage EUFOR-a i izvrše zadatke koji im se dodjele. Sve je ovo razlog da bismo osigurali da se u BiH kontinuirano osigurava sigurno okruženje. Francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR-a bit će raspoređene sljedeće sedmice i ostat će ovdje mjesec dana. Zajedno sa trupama iz Rumunije i Italije bit će pod komandom EUFOR-a i činit će multinacionalni element veličine jednog bataljona", kazao je.

Kako je dodao, za ovu vježbu bit će na raspolaganju blizu 250 vojnika.

"Tokom boravka u Bosni i Hercegovini ove rezervne snage će izvoditi obuku i patrolirati zajedno sa snagama EUFOR-a što će omogućiti EUFOR-u da uvježbava efikasnu integraciju strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR-a. Oni će se također, osim s EUFOR-om, obučavati i s pripadnicima Oružanih snaga BiH", dodao je.

"EUFOR je snažan, jak, sposoban partner Bosne i Hercegovine i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH u osiguravanju sigurnog okruženja", zaključio je Sticz.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da EUFOR ima važnu ulogu u BiH.

"Zadatak njihove misije je da bude podrška vlastima u BiH u održavanju sigurnosti i stabilnog okruženja. Danas smo ovdje da najavimo zajedničku obuku pripadnika OS BiH i EUFOR-a kojima je svrha priprema za predstojeću vježbu "Kombinovani odgovor". Ovo je izvrsna prilika da se naše Oružane snage obučavaju. Privremeno će biti ojačan sastav EUFOR-a time što će im se pridružiti rezervni sastavi iz Francuske, Italije i Rumunije. Cilj vježbe je, kako je i najavljeno, da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo osigura pojačanje i rasporedi snage kako bi mogao garantovati sigurno i bezbjedno okruženje", kazao je Helez.

Kako je dodao, EUFOR je potpuno opredjeljen za pružanje pomoći BiH i ostaje jedan od najvažnijih faktora u osiguravanju mira i stabilnosti u BiH.

"Obavještavam javnost u BiH da u danima pred početak vježbe građani mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga EUFOR-a prilikom dolaska u BiH", kazao je.

Novinari su komandanta Sticza upitali da li se ova vježba može dovesti u vezu s trenutnom sigurnosnom situacijom u BiH ili je ovo aktivnost koja je planirana ranije?

"Kao što sam rekao, EUFOR predstavlja efikasnu i dobru kombinaciju. Da bi bila efikasna, moramo svake godine provoditi fazu obuke. Tu se provode različite aktivnosti uvježbavanja i obuke za rezervne snage koje nam se prdružuju. Ovo su aktivnosti koje provodimo svake godine, a razlog je da kažemo sebi i svima ostalima da jesmo spremni i sposobni da pružimo sigurno i stabilno okruženje. Ukratko rečeno, ovo je ranije planirana aktivnost", kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...