OSAM POLITIČKIH PARTIJA - JEDNOGLASNO: Dan kad je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na BiH

Odmah nakon odluke Skupštine opštine Tuzla, počelo je formiranje jedinica čiji su pripadnici kasnije postali dio Armije RBiH.

  • Sjećanje

  • 04. Apr. 2024  04. Apr. 2024

  • 0

Brojne delegacije danas su na Slanoj Banji odale počast poginulim borcima i šehidima, kao i jedinicama koje su branile Tuzlu i sjeveroistočnu Bosnu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Povod su 32 godine od historijske odluke za ovaj dio BiH, koji je ostao najveće slobodna teritorija u Republici BiH. 

Naime, 4. aprila Skupština opštine Tuzla donijela je Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle. Nakon sjednice upućen je poziv građanima da ponesu lično naoružanje i da se jave u svoje mjesne zajednice zbog formiranja rezevnih stanica milicije na području Tuzle. 

Odziv je bio ogroman, a na čelo jedinica stavljeni su pripadnici policije. Pripadnici tih jedinica kasnije su integrirani u Teritorijalnu odbranu BiH, a zatim i u Armiju Republike BiH. 

"U novijoj historiji Tuzle 4. april je jedan od najznačajnijih datuma. Skupština opštine je odluku o pružanju otpora donijela jednoglasno, a tadašnji tuzlanski palament je imao tu snagu, jer niti jedan drugi parlament u BiH to nije učinio. Tu odluku je donijelo osam političkih partija i osam različitih nacionalnosti, što je pokazalo tuzlansko jedinstvo, koje Tuzlu karakteriše stotinama godina unazad", rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, prenosi Faktor. 

Baštinjenje spomeničke i kulturne tradicije je veoma bitno, dodao je Lugavić, jer ovakvi datumi i događaji ne smiju otići u zaborav. 

"U aprilu 1992. godine ja sam bio učenik Gimanzije 'Meša Selimović' u Tuzli i bio sam mlad kada su se donosile ove historijske odluke. Kasnije kao pripadnik Armije RBiH, bio sam ponosan, tada i danas, i uvijek ću se boriti da svi oni koji su utkali sebe u odbranu grada i države budu zasluženo nagrađeni. Uvijek ću biti tu da im pomognem u skladu sa zakonom, Ustavom i mogućnostima Grada Tuzle. Da nije njih bilo, pitanje je gdje bi mi danas bili", zaključio je Lugavić. 

Zijad Lugavić je bio pripadnik Armije RBiH od aprila 1993. do decembra 1995. godine.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...