NAPAD NA ŠKOLU MUP-a RBiH: Prije 32 godine agresor je na Vracama ubio 16-godišnjeg Samira Mišića, želio je biti policajac...

Direktor škole Husein Balić odbio je da se preda

  • Sjećanje

  • 05. Apr. 2024  

  • 0

U Policijskoj akademiji FMUP-a na Vracama s početkom u 10:30 sati bit će obilježena 32. godišnjica napada na školu tadašnjeg MUP RBiH za obrazovanje kadrova. U trenutku napada u školi se nalazilo oko 800 učenika, a oko 400 je bilo mlađe od 18 godina.

U krugu Centra 2016. godine postavljeno je i Spomen-obilježje Samiru Mišiću, prvoj žrtvi napada na školu MUP-a RBiH u okviru Policijske akademije Vraca, ali i prvim žrtvama agresije na Sarajevo i BiH.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić, učenik i pripadnik 20. klase, ubijen je je 5. aprila 1992. godine, a posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom značkom“.

Prema službenim zabilješkama, napad na školu naredio je tadašnji zamjenik ministra MUP-a Republike srpske Momčilo Mandić. U napadu je učestvovala Specijalna jedinica MUP-a Rs-a. U školi je u tom trenutku bilo oko 840 učenika, profesora, kursista…

Napad na školu je počeo nešto malo iza 15 sati.

Direktor škole Husein Balić odbio je da se preda. Naoružan školskim naoružanjem koje je služilo za obuku, suprotstavio se srpskim specijalcima koje je predvodio Milenko Karišik. On je samo nekoliko dana ranije bio Balićev kolega i profesor učenicima na koje je sada pucao. Balić je u jednoj izjavi kazao da su unutar svojih redova u školi imali izdajnike.

U napadu na učenike specijalce je podržao i vojvoda Slavko Aleksić sa svojom vojskom, srpsko stanovništvo sa Vraca, ali i srpski policajci kojima je Radomir Spaić, komandant Sarajevske Vatrogasne brigade, podijelio uniforme vatrogasaca. Direktor škole Husein Balić apelovao je da neko pomogne njemu i učenicima, ali nije mogao dobiti pomoć. Nepravedna borba se vodila do prvih večernjih sati bez prestanka.

Komandant 4. korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA) general Vojislav Đurđevac izdao je naređenje komandantu 49. brigade JNA da sa jednim bataljonom vojske krene prema školi na Vracama, kako bi navodno spriječili sukob.

No, desilo se suprotno. Pripadnici 49. brigade JNA pridružili su se napadima na policijsku školu. Profesori su zarobljeni i odvedeni na Pale. Prije nego su razmijenjeni, mučeni su pet dana.

Učenici su bili zarobljeni u osnovnoj školi “Radojka Lakić” u blizini Policijske škole. Kako je ispričao direktor Balić jedan srpski borac igrao se s puškom dok je čuvao zarobljene učenike i puška je opalila i pogodila Mišića u glavu.

Na dženazu na sarajevskom groblju Bare, niko od Samirove rodbine nije mogao stići iz blokirane Rogatice. U mezar ga je, po izlasku iz zarobljeništva, spustio direktor Policijske škole Balić sa još nekoliko profesora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...