UOČI SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA: Stručnjaci iz Sarajeva poručili kako da čovjek danas, uz sav stres, ostane zdrav

Skup je organizovalo Ministarstvo zdravstva KS u suradnji sa JU „Dom zdravlja" KS i JU "Zavod za javno zdravstvo KS" povodom Svjetskog dana zdravlja.

  • Zdravlje

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 0

Zdravlje je temeljno pravo svakog čovjeka, a ovogodišnji slogan Svjetskog dana zdravlja „Moje zdravlje, moje pravo“ zagovara pravo svih i svugdje na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, istaknuto je danas na okruglom stolu u JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo.

Skup je organizovalo Ministarstvo zdravstva KS u suradnji sa JU „Dom zdravlja" KS i JU "Zavod za javno zdravstvo KS" povodom Svjetskog dana zdravlja.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović podsjetio je da se Svjetski dan zdravlja obilježava svake godine 7. aprila kako bi se širom svijeta podigla svijest o važnosti zdravstvene zaštite. Ovogodišnja tema, kako je dodao, naglašava ključnu ulogu koju pojedinac ima u zaštiti i unaprijeđenju vlastitog zdravlja.

"Svjetska zdravstvena organizacija postavila je neke ciljeve strateškog razvoja gdje bi se trebao obezbijediti ravnopravniji i pravničniji pristup zdravstvenoj zaštiti. Ministarstvo zdravstva je posvećeno razvijanju primarne zdravstvene zaštite koja je osnova zdravstvenog sistema u svakoj zemlji, pa i kod nas, uz naravno razvoj sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite", naveo je Hasanović.      

Vršilac dužnosti direktora JU Dom zdravlja KS Milan Mioković je rekao da čovjek treba sam sebe da poznaje i da osluškuje svoje potrebe, te da radi ono što su zvanične preporuke kao što je zdravi stil života i mediteranska prehrana. Ujedno, kako je dodao, svako treba da pokuša, iako su vremena izazovna, da reducira stres i druge stvari koje čovjeku narušavaju imunitet i tjelesnu ravnotežu.

Slogan “Moje zdravlje, moje pravo”, prema riječima v.d. direktora JU Zavod za javno zdravstvo KS Zlatana Hamze, odnosi se prvenstveno na prava pacijenata.

"Poruka Zavoda za javno zdravstvo kao ustanove koja se bavi prevencijom i promocijom zdravlja jeste da svaki pojedinac treba da brine o svom zdravlju i da pazi na negativne faktore koji zdravlje ugrožavaju. Prevencija je najjefiniji vid zdravstvene zaštite i ulaganjem u prevenciju se može mnogo postići o čemu treba jačati svijet ljudi", dodao je Hamza.

Direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat je posebno naglasio važnost razvoja i kvaliteta primarne zdravstvene zaštite koja je ključna za prepoznavanje bolesti i pravovremene reakcije.    

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...