VELIKA DRAMA NA UKRAJINSKOM RATIŠTU: "Rusi nas napadaju dan i noć, situacija je preteška"

"Od naših pozicija do samog grada ostalo je oko pola kilometra", poručio je Gagin.

  • Evropa

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

"Situacija na bojnom polju je i dalje je teška za ukrajinske trupe", izjavio je Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, istakavši da ruske trupe imaju prednost u vazduhu, projektilima i artiljerijskoj municiji.

"Rusija sada napada dan i noć, koristeći jurišne grupe sa podrškom oklopnih vozila. Njihov cilj se nije promijenio - žele da dođu do Donjecke oblasti", naveo je Sirski na Telegramu.

Prema njegovim riječima, za Oružane snage Ukrajine posebno je teško u pravcu Bahmuta, u oblastima istočno od Časovog Jara i Kleščejevke.

Dodao je da je situacija i dalje napeta u limanskom, orehovskom i hersonskom pravcu, kao i na području Berdičeva, Orlovke, Vodjanog i Pervomajskog.

Savjetnik lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin izjavio je ranije da su Oružane snage Rusije ušle u predgrađe Časov Jara.

"Od naših pozicija do samog grada ostalo je oko pola kilometra", poručio je Gagin.

Dodao je i da je ruska vojska blizu preuzimanja vatrene kontrole nad svim putevima koje ukrajinska vojska koristi za snabijdevanje trupa u Časovom Jaru, što znači da bi uskoro mogli da im otežaju logistiku.

Penzionisani major Oružanih snaga Ukrajine Igor Lapin rekao je da će Časov Jar imati sudbinu Avdejevke i Bahmuta, napomenuvši da je takav zaključak izveo na osnovu izvještaja o odbrambenim problemima sa kojima se suočavaju ukrajinske jedinice.

Časov Jar je, podsjetimo, bitan logistički centar za ukrajinsku vojsku još od 2014. Ipak, nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad putevima koji vode u njega, mjesto je počelo da gubi na strateškom značaju za Ukrajince.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...