POVODOM SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA: U Mostaru održan internacionalni naučni simpozijum "Moje zdravlje, moje pravo"

Simpozijum su u ime IANUBIH i njenog predsjednika akademika Asima Kurjaka i akademika Osmana Sinanovića, predsjednika Razreda Medicinskih nauka IANUBIH pozdravio akademik Dragan Babić, a u ime Ministarstva zdravstva HNK prof. dr. Milenko Bevanda, prorektor za Biomedicinu Sveučilišta u Mostaru i ministar zdravstva i socijalne zaštite HNK.

  • Zdravlje

  • 08. Apr. 2024  08. Apr. 2024

  • 0

Udruženje kardiologa HNK pod pokroviteljstvom Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH) i Ministarstva zdravstva Hercegovačko-Neretvanskog kantona (HNK) je uspješno održalo tradicionalni Internacionalni naučni simpozijum "Moje zdravlje, moje pravo" povodom 7. aprila 2024. godine, Svjetskog dana zdravlja.

Simpozijum su u ime IANUBIH i njenog predsjednika akademika Asima Kurjaka i akademika Osmana Sinanovića, predsjednika Razreda Medicinskih nauka IANUBIH pozdravio akademik Dragan Babić, a u ime Ministarstva zdravstva HNK prof. dr. Milenko Bevanda, prorektor za Biomedicinu Sveučilišta u Mostaru i ministar zdravstva i socijalne zaštite HNK.

U prvom dijelu simpozijuma pod voditeljstvom akademika Emira Veledara su uzeli učešće gosti, istaknuti stručnjaci iz kardiologije iz Charite Hospital iz Berlina Peter McGranaghan na čelu grupe istraživača koji je predstavio Analizu prikaza mašinskog učenja za detekciju stenoze angiografijom, potom iz Sjedinjenih Država akademik Emir Veledar iz Miamia je govorio o cerebrovaskularnim bolestima i statističkim modelima istraživanja i poređenja podataka o kardiovaskularnim bolestima u svijetu, potom prof. dr. Mahdi Garelnabi iz Massachusettsa koji je govorio o istraživanjima Unosa ribe i Omega-3 masnih kiselina na kardiovaskularne ishode: spolne i rasne razlike.

Simpozijum je nastavljen pod voditeljstvom akademika Emira Fazlibegovića sa izlaganjem dr. sci. Dianom Zelenika sa temom Trans masti u svakodnevnoj prehrani, te njihovom uticaju na aterosklerotski proces, a u nastavku je prof. dr. Milenko Bevanda govorio o Debljini kao ishodištu kardiovaskularnih događaja u kojem je istakao gojaznost kao veliki zdravstveni problem u svijetu i kako ga riješiti.

Akademik Dragan Babić je govorio o Komplementarnoj medicini u zaštiti zdravlja i predstavio svoja iskustva u njenoj primjeni u njegovoj psihijatrijskoj praksi.

Akademik Emir Fazlibegović, kao predsjednik Radne grupe za naprasnu smrt Udruženja kardiologa je govorio o Naprasnoj smrti u Evropskoj uniji i USA te načinu njenog preveniranja, a prim. dr. Adis Muslibegović o Ehokardiografskim karakteristikama miokardnog oštećenja kao posljedici COVID 19 infekcije i njegova iskustva u postkovid stanjima.

Dr. Omer Manov je govorio o Prevenciji kardiovaskularnih bolesti: preporuke i realnost sa novim preporukama Evrospkog udruženja kardiologa (ESC), a prof. dr. Samra Međedović o Etici u genetici gdje nas je podsjetila na brojna etička pitanja danas u svijetu i kod nas te eugenici kao novoj oblasti kojoj se obavezno treba posvetiti u budućnosti.

Prof. dr. Sanja Bajgorić je govorila o Sport osoba treće životne dobi u kojem je ukazala na značaj vježbanja u svakodnevnom životu ovih osoba.

Dr. Danijela Ćuk zbog bolesti nije uzela učešće pa je svoju prezentaciju o Hiperuricemiji postavila za e-poster.

Simpozijum je pratilo više desetina doktora, medicinara i studenata. Sve prezentacije su snimljene i biće postavljene na web stranicu UKHNK i IANUBIH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...