VEOMA VRIJEDNA GRAĐA: Nova zbirka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti posvećena Zdravku Grebi

Različiti segmenti djelovanja Zdravka Grebe pružaju mogućnosti za različite istraživače, koji već pokazuju veliki interes.

  • Kultura

  • 08. Apr. 2024  

  • 1

Nova zbirka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine posvećena Zdravku Grebi, jedan je od najznačajnijih projekata na kojem radi tim muzeja. Trenutno je u fazi digitalizacija zbirke, a krajem godine planirana je i prezentacija u vidu velike multimedijalne izložbe. Radi se o veoma vrijednoj građi koja svjedoči o kulturnom i političkom životu BiH, za koji postoji veliki interes istraživača.

Zdravko Grebo sinonim je borbe za civilizirano građansko društvo. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH baštini njegovo naslijeđe, legat koji je poklonila supruga Ognjenka Finci. Proces istraživanja i digitalizacije zbirke “Zdravko Grebo” vodi saradnica Muzeja Ifeta Lihić, a za zbirku je zadužena kustosica Đana Kukić.

ĐANA KUKIĆ, kustosica

Ja bih rekla da to nije samo zbirka, to je cijeli projekat koji je izuzetno značajan. On je bio intelektualac, koji je sudjelovao i u društvenom i u političkom životu BiH. Tako da se na osnovu građe može pratiti njegov život i politički angažman, profesionalna karijera, društveni angažman. Zato i sama zbirka se može podijeliti na nekoliko segmenata i samim tim je bogata i raznovrsna.

Najznačajnija faza za sami projekat predstavlja digitalizacija zbirke Zdravko Grebo, u kojoj već nekoliko mjeseci učestvuju vrijedni studenti Filozofskog fakulteta. To je bila idealna prilika da se mlade generacije upoznaju sa svim onim što podrazumijeva proces digitalizacije, ali i da se upoznaju sa historijom naše zemlje koja nije dio vladajućeg narativa.

ANIDA HERCEG, studentica

Vrlo zanimljivo jer nisam znala koliko novinske građe ima, kako se upisuje, kako je to komplikovan proces, koji su sve izazovi i šta je sve potrebno da bi izgledalo onako kako izgleda. Nije to samo izložba nego i cijeli proces koji stoji iza toga

HAJRIJA OSMANHODŽIĆ, studentica

Kroz zbirku koju radimo možemo da vidimo i političku karijeru autora, ali ne samo političku karijeru nego cijeli život.

Nakon digitalizacije, za drugu fazu projekta potrebna je pomoć obrazovnih i kulturnih institucija kako bi se relizovala velika multidisciplinarna izložba.

ĐANA KUKIĆ, kustosica

Puno konekcija imamo i puno mogućnosti da se ovaj projekat prezentuje, da to ne bude samo izložba koja će jedno vrijeme trajati nego da se stalno prisjećamo vrlo značajnog rada i velikog angažmana, intelektualca Zdravka Grebe.

Različiti segmenti djelovanja Zdravka Grebe pružaju mogućnosti za različite istraživače, koji već pokazuju veliki interes. Zahvaljujući Fondu Otvoreno Društvo Bosna i Hercegovine, koji podržava prvu fazu projekta, digitalizaciju, građa će uskoro biti dostupna na web platformi svim zainteresiranim istraživačima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...