ŠERIF ŠPAGO ZA “SB” O KONAKOVIĆEVOM NAJAVLJENOM SKUPU BOŠNJAKA: “Ozbiljnim nacionalnim pitanjima ne može se pristupiti kampanjski”

“Samo planiranje skupa je trebalo proći prethodne konsultacije pozvanih predstavnika stranaka kao i konsultacije sa predstavnicima Bošnjaka u različitim državnim, kulturnim i drugim institucijama država regije, kao i sa istaknutim osobama iz akademske zajednice...", smatra Špago.

  • Politika

  • 08. Apr. 2024  12. Apr. 2024

Nakon što je predsjednik stranke Narodi i Pravda Elmedin Konaković uputio poziv predstavnicima Bošnjaka iz BiH i regije, na sastanak o “Položaju i statusu Bošnjaka u regiji” koji je najavljen za petak 12. aprila uslijedile su odbijenice, prvo od lidera SDA Bakira Izetbegovića, zatim i od Stranke za BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović poziv je odbio zbog, kako je naveo, Konakovićeve uloge u grupaciji stranaka, koja je zbog vlastitih interesa, pogazila izbornu volju Bošnjaka.

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv. Tvrdi, nije pozvan član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, kao ni premijer i potpredsjednik Federacije, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su, kako navodi, potpuno irelevantne.

“Smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentovane u Sky-aplikaciji”, naveo je Izetbegović u svojoj reakciji u kojoj je obrazložio razloge zbog kojih nije prihvatio Konakovićev poziv.

Kao što rekosmo, Konakovićevom skupu, koji bi 12. aprila trebao biti održan u Sarajevu, neće prisustvovati ni Stranka za BiH.

"Neka Elmedin Konaković umjesto nas pozove HDZ 1990", izjavio je kratko prvi čovjek Stranke za BiH Semir Efendić.

Ozbiljna nacionalna pitanja zahtijevaju sistematičan pristup

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šerif Špago za “Slobodnu Bosnu” kaže da ozbiljna nacionalna pitanja zahtijevaju i ozbiljan i sistematičan pristup.

“Samo planiranje skupa je trebalo proći prethodne konsultacije pozvanih predstavnika stranaka kao i konsultacije sa predstavnicima Bošnjaka u različitim državnim, kulturnim i drugim institucijama država regije, kao i sa istaknutim osobama iz akademske zajednice, kako bi se sagledalo da li navedeni skup može doprinijeti poboljšanju statusa Bošnjaka u pojedinim državama ili može dodatno pogoršati njihov status. Pogotovo u trenutnim političkim odnosima u regiji i zapaljivu retoriku i odnos predsjednika Srbije i Hrvatske prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini”, kaže Špago te dodaje:

“Drugim riječima, ozbiljna nacionalna pitanja zahtijevaju i ozbiljan i sistematičan pristup. I  tome se ne može pristupiti kampanjski, a izgleda i radi prikupljanja jeftinih političkih poena.”

Prvi čovjek stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković oglasio i poručio kako je sastanak dogovoren prije nego se pojavila informacija o skupu koji organizuje Vučić i nikakve veze sa tim skupom nema.

"Sastanak predstavnika Bošnjaka regiona nije moja ideja. Takav skup su predložili Bošnjaci koji Bosnu i Hecegovinu smatraju svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih sve zajedno okupi, a žive i politikom se bave u drugim zemljama regiona. Sastanak je dogovoren prije nego se pojavila informacija o skupu koji organizuje Vučić i nikakve veze sa tim skupom nema”, poručio je Konaković.

"Iftar diplomata odbacio svaku sličnost"

Vezano za ovaj planirani skup Bošnjaka zanimljiva je i reakcija predsjednika Platforme za progres Mirsada Hadžikadića koji je naveo kako “Odgovor na 'srpski svet' nije 'bošnjački svijet', nego očuvanje i promocija bosanskog / bosanskohercegovačkog identiteta.

Glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne Senad Avdić tako piše da je "Elmedin Konaković, iftar-diplomata, odbacio svaku sličnost regionalnog okupljanja Bošnjaka sa sličnim nacionalno-vjerskim teferičom, Vaskršnjim Saborom Srbije i Republike Srpske kojeg su za 5. i 6. maj zakazali Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh SPC Porfirije."

“Nedostaju u Konakovićevoj svebošnjačkoj identitetskoj platformi na temu "Položaj Bošnjaka u regiji"  prstohvat "opstanka" i naramak "ognjišta", pa da se u potpunosti poklopi sa Vučić – Dodik-Porfirijevim "Srpskim svetom", naveo je Avdić.

Politički analitičar Haris Imamović konstatuje da održavanje ovog sastanka o “Položaju i statusu Bošnjaka u regiji” pokazuje da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zapravo ne postoji.

“Najprije ga Konaković nije pozvao na skup, a nakon toga Bećirović nije uputio nikakvu reakciju, niti su ga novinari pitali šta misli o svemu tome. Toliko je neegzistentan da kad krene ući u BBI vrata se ne otvore”, naveo je Imamović na plaformi X.

Kažimo i to da je danas predsjednik stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović prihvatio poziv lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak predstavnika Bošnjaka rekavši kako se u sve ušlo površno.

"Što se tiče poziva, mislim da se površno ušlo u ovo, ali politički dijalog sa svima nema alternativu, ako želimo naći rješenje. Najbolje bi bilo da član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka bude inicijator ili domaćin, ali neće nikome turban pasti s glave ako i neko drugi potpiše pozivnicu. Žalosti saznanje da smo kao narod u ovako teškoj situaciji, da kod nekih izostaje uopće i želja za razgovor", kazao je između ostaloga Mehmedović.

S. GOJAK

Vezane vijesti

trenutak ...