VANJA BJELICA-PRUTINA OBJAŠNJAVA: "Nismo od Vlade RS dobili nikakav zahtjev u CIK - Nema ostavke!"

"Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove CIK BiH, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije“, navela je ona.

  • Politika

  • 08. Apr. 2024  

  • 0

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine(CIK BiH) iz RS Vanja Bjelica-Prutina oglasila se saopštenjem nakon što je Vlada RS usvojila zaključak u kojem poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz RS da podnesu ostavke.

Bjelica-Prutina navela je u saopštenju da CIK BiH do danas nije zaprimila zaključak Vlade RS, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz RS, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su, kaže, informisani putem medija.

"Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove CIK BiH, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije“, navela je ona.

Zbog navedenog Bjelica-Prutina ukazuje da su prava i obaveze člana CIK-a BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva "ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtijevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta.“

"S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana CIK BiH. Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska“, zaključila je Bjelica- Prtina u saopštenju, prenosi ATV.

Oglasili su se i iz Centralne izborne komisije /CIК/ BiH navodeći da su "sve izborne komisije, kao i birački odbori dužni postupati nezavisno i nepristrasno, poštovati Ustav i zakone BiH, te vjerno i savjesno obavljati dodijeljene dužnosti".

Iz CIК-a su naveli da "od svih članova izborne administracije očekuju zakonito i profesionalno postupanje, koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, radi zakonite pripreme, organizacije i sprovođenja lokalnih izbora 2024. godine".

U saopštenju je istaknuto da "Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih komisija u sprovođenju ovlaštenja CIК-a niti mogućnost ove institucije da ovlaštenja prenese na bilo koju drugu izbornu komisiju".

Vlada Republike Srpske saopštila je u subotu, 6. aprila, da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...