ŠTA JE POKAZALO ISTRAŽIVANJE: Treba li nam dodatni vitamin D u proljeće?

Kako je pokazalo jedno skorašnje istraživanje u SAD-u, prevalencija manjka vitamina D u opštoj populaciji je šokantna. Skoro trećina (29%) odraslog stanovništva ima značajan deficit ovog vitamina, dok ga 41% nema dovoljno.

  • Zdravlje

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Poznato je da se vitamin D generiše u ljudskoj koži kada je ona izložena suncu. To je jedan od razloga zbog kojih vlada mišljenje da u sunčano doba godine, proljeće i ljeto, nema potrebe za suplementima vitamina D. Međutim, istraživanja ukazuju da nije baš tako i da je manjak vitamina D mnogo češći nego što mislimo, čak i u ljetnjim mjesecima.

Vitamin D nije povezan samo sa zdravljem kostiju, što je odavno dokazano. On doprinosi opštem zdravlju, funkcionisanju mišića, organa za varenje, hormona, mozga i imunog sistema. Brojna istraživanja sprovedena u doba pandemije koronavirusa pokazala su da dovoljan nivo vitamina D u organizmu značajno utječe da tok ove bolesti bude znatno blaži

Kako je pokazalo jedno skorašnje istraživanje u SAD-u, prevalencija manjka vitamina D u opštoj populaciji je šokantna. Skoro trećina (29%) odraslog stanovništva ima značajan deficit ovog vitamina, dok ga 41% nema dovoljno.

Upitaćete se – da li je takav slučaj i ljeti, kada se svi izlažu suncu, ili provode odmor na moru gde se nemilosrdno prže na plažama? Međutim, godine značajno utječu na našu sposobnost da proizvodimo vitamin D čak i kad ima dovoljno sunca. Otrežnjujući su bili rezultati istraživanja obavljenog 2017. u Meksiku, na osobama preko 55 godina starosti. Iako njihova okolina ne može biti sunčanija, pokazalo se da je većina Meksikanaca, učesnika ovog istraživanja, imala značajan manjak vitamina D!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...