PODRŠKA S JUGA EVROPE: Španski premijer će lobirati kod partnera u EU da priznaju palestinsku državu

Sanchezov dnevni red uključuje sastanke s premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije s fokusom na stav EU u vezi s izraelskim ratom u Pojasu Gaze, rekao je novinarima glasnogovornik vlade Pilar Alegria.

  • Evropa

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Vlada Španije najavila je da će se premijer Španije Pedro Sanchez sljedeće sedmice sastati s nekoliko svojih kolega iz Evropske unije kako bi pokušao dobiti podršku za priznavanje palestinske države, javlja Al Jazeera.

Sanchezov dnevni red uključuje sastanke s premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije s fokusom na stav EU u vezi s izraelskim ratom u Pojasu Gaze, rekao je novinarima glasnogovornik vlade Pilar Alegria.

“Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Gazi i pomoći da se pokrene politički mirovni proces koji vodi ka realizaciji rješenja s dvije države što je prije moguće“, rekao je Alegria.

Sanchez je ranije rekao da očekuje da će Španija produžiti priznanje do jula i da vjeruje da će uskoro biti “kritična masa” unutar EU koja će potaknuti nekoliko članica da zauzmu isti stav.

Španija, Irska, Malta i Slovenija najavile su prošlog mjeseca da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države.

Ranije se oglasila i ministrica vanjskih poslova Australije Penny Wong te rekla da bi priznavanje države Palestine moglo ponovo pokrenuti mirovni proces između Palestinaca i Izraelaca i potkopati “ekstremizam” na Bliskom istoku.

“Priznavanje palestinske države – one koja može postojati samo rame uz rame sa sigurnim Izraelom – ne nudi palestinskom narodu samo priliku da ostvare svoje težnje. Također jača snage za mir i podriva ekstremizam. To potkopava Hamas, Iran i druge destruktivne zastupnike Irana u regionu”, rekla je ona okupljenima u Canberri, prenosi AFP.

“Neuspesi ovog pristupa svih strana tokom decenija – kao i odbijanje Netanyahuove vlade da čak komunicira po pitanju palestinske države – izazvali su široko rasprostranjenu frustraciju”, dodala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...