"TO NIJE MODEL ZEMLJE KOJI NAM JE POTREBAN": Sanchez ukida "zlatne vize" koje investitorima daju pravo boravka u Španiji

Zakon, koji je uveden 2013. godine, dodjeljuje građanima koji nisu iz EU koji ulažu najmanje 500.000 eura u španske nekretnine — bez uzimanja hipoteke — specijalnu dozvolu koja im omogućava da žive i rade u zemlji tri godine, podsueća Politico.

  • Ekonomija

  • 08. Apr. 2024  

  • 0

Program "zlatne vize" – koji daje pravo na boravak strancima koji ulažu u nekretnine – biće ukinut, najavio je danas španski premijer Pedro Sanchez, piše Politico.

"Pokrenućemo proceduru za eliminisanje davanja takozvane ‘zlatne vize’. Preduzećemo neophodne mjere da obezbijedimo da stanovanje bude pravo, a ne puki špekulativni posao“, rekao je Sanshez tokom posjete seviljskoj opštini Dos Hermanas.

Zakon, koji je uveden 2013. godine, dodjeljuje građanima koji nisu iz EU koji ulažu najmanje 500.000 eura u španske nekretnine — bez uzimanja hipoteke — specijalnu dozvolu koja im omogućava da žive i rade u zemlji tri godine, podsueća Politico.

Većina tih investicija je visoko koncentrisana: 94 od svakih 100 viza dobijenih kroz ovu pravnu proceduru povezane su sa ulaganjem u nekretnine u većim gradovima poput Barcelone, Madrida, Malage, Alikantea, Valensije ili Palma de Majorke, izvestio je El Pais.

Prema riječima lidera socijalista, program je postao "špekulativni model" koji je "onemogućio pronalaženje pristojnog smještaja za one koji u njima žive i rade i svaki dan plaćaju poreze".

"To nije model zemlje koji nam je potreban", naglasio je Sanchez, dodajući da je to "model koji vodi ka katastrofi i razbijanju nejednakosti".

Španska vlada će zvanično pokrenuti proces eliminacije šeme u utorak na nedjeljnom sastanku kabineta, nakon što je proučila izvještaj koji je podnijelo Ministarstvo stanovanja, rekao je Sanchez novinarima.

Evropska komisija je 2022. godine pozvala zemlje članice da prekinu sve slične programe, navodeći bezbjednosne rizike u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...