TRADICIONALNE DELICIJE: Poslastica za koju vam nije potrebna rerna, lagano se kreira, a zove se...

(...) muhalebi kadaif.

  • Gastro

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 0

Ima nešto posebno u tradicionalnim gourmet delicijama, bile one slane ili slatke.

U nastavku donosimo recept za muhalebi kadaif koji se lagano kreira i uopšte se ne koristi rerna, prenosi Bonjour.ba.

Sastojci:

200 g kadaifa

2 kašike putera (80 g)    

4 kašike šećera

1 velika šolja narezanih oraha  

Krema:

1 litar mlijeka

3 kašike gustina

4 kašike brašna

1 vanilin šećer

1 čaša šećera (200 ml čaša)

200 ml slatkog vrhnja  

Priprema:

Prvo se pravi krema da se može malo prohladiti dok pripremimo kadaif.

1. U zdjelu pomiješamo gustin, brašno i šećer.

2. Izmiješanim sastojcima dodajemo mlijeko, dok ne dobijemo tečnu, ujednačenu smjesu.

3. Ostatak mlijeka stavimo da prokuha.

4. Čim mlijeko prokuha, ulijemo smjesu i miješamo bez prestanka dok fino ne proključa i zgusne se.

5. Kremu prebacimo u neku hladnu zdjelu, pokrijemo pvc folijom i ostavimo da se hladi.  

Kadaif: 

Potrebna je malo dublja posuda za prženje, da se ne rasipa okolo dok ga miješajte.

1. Uključiti platu na najjače i staviti puter da se istopi.

2. Dodati izmrvljen kadaif u istopljen puter.

3. Smanjiti platu na 2 i pržiti kadaif tačno 5 minuta uz neprestano miješanje.

4. Dodati 4 kašike šećera, pa pržiti još 5 minuta uz neprestano miješanje.

5. Dodati usitnjene orahe, pa miješati još jednu minutu.

6. Skinuti kadaif s plate i ostaviti da se prohladi, dok pripremimo kremu.

7. Uliti 200 ml slatkog vrhnja u kremu i izmiksati mikserom.

I ne mora se čekati da krema bude potpuno hladna, dovoljno je da nije vrela.

Kadaif se sprema u manjoj tepsiji ili zdjeli, veličine 30 X 20 ili malo i manjoj. Istresti polovinu kadaifa u tepsiju i fino rasporediti. Na kadaif se doda krema, pa preko kreme druga polovina kadaifa.

Ostaviti u frižider da se ohladi, kad se dobro ohladi izrezati na kocke i gotovo.                 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...