AMERIČKI ZVANIČNICI PROCIJENILI: Bidenov pritisak na Izrael nije dovoljan

Neki su kritikovali podršku kao očigledno bezuslovnu, navodeći godišnji paket vojne pomoći Washingtona vrijedan 3,8 milijardi dolara Izraelu i potencijalnu prodaju borbenih aviona F-15 u vrijednosti od 18 milijardi dolara.”

  • Svijet

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Sadašnji i bivši američki zvaničnici, koji su razgovarali za BBC, kažu da pritisak američkog predsjednika Joea Bidena na Izrael nakon prošlosedmičnog smrtonosnog napada na humanitarne radnike nije bio dovoljan. Također su rekli da neće uspjeti zaustaviti humanitarnu krizu u Gazi.

Bidenov tvrđi stav, nakon što je sedam radnika dobrotvorne organizacije za hranu World Central Kitchen (WCK) ubijeno u izraelskim napadima, bio je “preblag I došao je prekasno”, smatra Annelle Sheline, službenica koja radi u oblasti ljudskih prava koja je dala otkaz u State Departmentu u znak protesta pre dve nedelje.

Ona je za BBC rekla da je Bijela kuća “mogla to učiniti prije nekoliko mjeseci i spriječiti glad u sjevernoj Gazi”.

Izvještaj BBC-a također naglašava stavove četiri aktuelna zvaničnika na različitim nivoima u različitim vladinim odjelima koji su razgovarali s britanskim emiterom pod uslovom da ostanu anonimni. Kako navodi BBC, dvojica zvaničnika rade u oblastima koje su direktno povezane sa vanjskom politikom, uključujući Izrael i Gazu.

Tom Bateman, dopisnik BBC-jevog State Departmenta piše:

Izvještaji zvaničnika najnoviji su znak produbljivanja uznemirenosti i rastuće spremnosti u redovima Bidenove administracije da dovedu u pitanje moralnu i pravnu osnovu američke podrške Izraelu, temelj politike Washingtona koja se proteže decenijama unazad kroz sve administracije.

Neki su kritikovali podršku kao očigledno bezuslovnu, navodeći godišnji paket vojne pomoći Washingtona vrijedan 3,8 milijardi dolara Izraelu i potencijalnu prodaju borbenih aviona F-15 u vrijednosti od 18 milijardi dolara.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...