JEZIVA PORUKA AMBASADE RUSIJE: "NATO, kao agresivna alijansa, nije u stanju da zaštiti BiH"

Jednostrane izjave o neophodnosti ubrzanog proširenja prisustva NATO-a u Bosni i Hercegovini, u ruskoj Ambasadi ocjenjuju kao izuzetno neodgovorne i prijeteće daljom konfrontacijom.

  • Vijesti

  • 10. Apr. 2024  

  • 5

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopćila je da unutrašnju stabilnost u Bosni i Hercegovini mogu da ojačaju samo političke snage putem dijaloga i strpljivom potragom za obostrano prihvatljivim izlazima, dok Sjevernoatlantski savez (NATO), kao agresivna alijansa, nije u stanju da "zaštiti" Bosnu i Hercegovinu. "Vanjski faktor treba da doprinosi upravo tome, a ne da ‘doliva ulje na vatru’ namećući lažne alternative, ubacujući kontraproduktivne inicijative usmerene na destabilizaciju stanja u Bosni i Hercegovini samo s jednim ciljem - da čuvaju u BiH protektorat i neokolonijalnu upravu", rečeno je Srni u tom diplomatskom predstavništvu. Jednostrane izjave o neophodnosti ubrzanog proširenja prisustva NATO-a u Bosni i Hercegovini, u ruskoj Ambasadi ocjenjuju kao izuzetno neodgovorne i prijeteće daljom konfrontacijom. Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ambasada Rusije podsjeća da je pitanje članstva u međunarodnim organizacijama isključivi prerogativ Predsjedništva BiH. "Kao što je poznato, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, pa i u samoj Bosni i Hercegovini nema konsenzusa o temi članstva BiH u NATO-u. Štaviše, ima ozbiljnih neslaganja o ovom pitanju“, ukazali su iz Ambasade Rusije u komentaru na apele člana Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkoh naroda Denisa Bećirovića NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u Bosnu i Hercegovinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...