UBILI SU NAJMANJE 20 BOŠNJAKA U VLASENICI: FHP podnio krivične prijave protiv bivših oficira VRS zbog zločina iz 1992. godine

"Izvršili su više oružanih napada na civilno nesrpsko stanovništvo u opštini Vlasenica i tom prilikom ubili najmanje 20 Bošnjaka"

  • Društvo

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopćio je da je podnio krivične prijave Tužilaštvu za ratne zločine protiv dvojice nekadašnjih oficira Vojske Republike Srpske (VRS) zbog navodnih ratnih zločina na području općina Vlasenica i Kalesija tokom maja i juna 1992. godine.

U saopćenju su naveli da su prijave podnijeli protiv nekadašnjih oficira Prve birčanske pješadijske brigade VRS Slobodana Pajića i Vlastimira Bećarevića zbog sumnje da su „naredili i/ili izvršili ratne zločine“.

„Komandant 4. pješadijskog bataljona ‘Vlasenica’ Prve birčanske pješadijske brigade, u čijoj zoni odgovornosti je bila općina Vlasenica, bio je major Slobodan Pajić. Pripadnici tog bataljona su, u sadejstvu sa Vodom specijalne policije, krajem maja i tokom juna 1992. godine, izvršili više oružanih napada na civilno nesrpsko stanovništvo u opštini Vlasenica i tom prilikom ubili najmanje 20 Bošnjaka“, piše u prijavi FHP.

Dodaje se da su žene, djecu i starce „protjerivali na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine ili su ih protivpravno zatvarali u zatočeničke objekte“.

„Uz krivične prijave protiv Pajića i Bećarevića, FHP je dostavio više od 30 dokaza, među kojima su izjave svjedoka i preživjelih, kao i vojni i policijski dokumenti koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred Sudom BiH“, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...