SAMO ME NE ZOVI NA GRIJEH: Profesor ustavnog prava upozorio Viškovića i ministre iz RS-a da bi mogli završiti na sudu

Članovi Vlade Republike Srpske bi zbog svog nedavnog zaključka, kojim poziva sve predstavnike organa za sprovođenje izbora iz RS da podnesu ostavku na dužnost, mogla završiti na sudu i krivično odgovarati.

  • Mini market

  • 11. Apr. 2024  

  • 1

Članovi Vlade Republike Srpske bi zbog svog nedavnog zaključka, kojim poziva sve predstavnike organa za sprovođenje izbora iz RS da podnesu ostavku na dužnost, mogla završiti na sudu i krivično odgovarati.

Tvrdi ovo za Srpskainfo profesor ustavnog prava i bivši sudija Milan Blagojević komentarišući nedavni zaključak Vlade RS kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz RS da podnesu ostavku na dužnost, a nakon kojeg je predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević najavio da će danas podnijeti ostavku.

– Nedavni zaključak kojim Vlada Republike Srpske poziva sve članove izbornih organa iz RS da podnesu ostavke na svoje članstvo u lokalnim izbornim komisijama i biračkim odborima može se pravno posmatrati i kao svojevrsno podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela protiv izbornih prava, propisanog Krivičnim zakonikom Republike Srpske – ističe Blagojević.

Vlada Republike SrpskeFOTO: VLADA REPUBLIKE SRPSKE

On kaže da je članom 215 stav 1 Krivičnog zakonika propisano krivično djelo sprečavanja održavanja izbora i glasanja.

– Njega čini svako ko na bilo koji protivpravan način spriječi ili onemogući održavanje izbora ili glasanja. Stoga, ukoliko bi sada članovi lokalnih izbornih komisija ili biračkih odbora dali ostavke, podstreknuti na to zaključkom Vlade Republike Srpske, i ako nakon toga lokalni parlamenti ne bi imenovali nove članove lokalnih izbornih komisija, usljed čega ne bi bili izabrani ni novi članovi biračkih odbora koje bira lokalna izborna komisija, time bi, tim nepostupanjem od strane lokalnih parlamenata, bilo izvršeno sprečavanje, odnosno onemogućavanje održavanja predstojećih lokalnih izbora u Republici Srpskoj, čime bi bilo izvršeno navedeno krivično djelo – upozorava Blagojević.

To djelo bi, pojašnjava on, bilo izvršeno i ako bi samo jedna skupština opštine, ili jedna skupština grada u Srpskoj, odbila da imenuje nove članove lokalne izborne komisije u slučaju da dotadašnja izborna komisija podnese ostavku.

– Stvar će se, ako javno tužilaštvo radi svoj posao po zakonu, u krivičnopravnom smislu samo dodatno iskomplikovati ukoliko do ove pojave dođe u više opština ili gradova u Republici Srpskoj. Ali, i ako to bude učinjeno u samo jednoj opštini, ili samo jednom gradu, postojaće navedeno krivično djelo, koje će u tom slučaju biti učinjeno od strane nosilaca vlasti samo u toj jedinici lokalne samouprave – kaže Blagojević.

Članovi Vlade Republike Srpske bi u tom slučaju, kako ističe on, svojim navedenim zaključkom izvršili podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela iz člana 215 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske pa bi bili kažnjeni kao da su ga i sami izvršili.

– Jer, članom 38 stav 1 Krivičnog zakonika je propisano da ko drugog umišljajno podstrekne da izvrši krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio – pojašnjava Blagojević.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...