MUFTIJA MOSTARSKI: "Bošnjaci su sazreli da znaju ko su i šta su, da budu vjerodostojni"

"Neće nama niko određivati mjeru naše slobode i prava te dovoditi u pitanje naše dostojanstvo koje se ovdje brani, na mjestu Lakišića harema", poručio je on.

  • Društvo

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Drugoga dana Bajrama obilježen je Dan šehida, a tim je povodom posjećeno mezarje u Liska ulici u Mostaru, gdje se prisutnima obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović, rekavši kako ''šehidska mezarja na ovakvim lokalitetima potvrđuju kontinuitet postojanja i trajanja''.

"Ovo nije Liska park, ovo je harem Kantarevac uspostavljen prije više od četiri stoljeća i kao takav egzistirao sve do 1949. godine kao harem i ništa drugo. Ovo je samo jedan dio tog harema. Božjim određenjem došlo je da se u vremenu agresije na Mostar ovaj harem oplodi najboljim sinovima ove zemlje i tom žrtvom ponovo postane harem, na isti način kako su mostarski Šehitluci uspostavljeni krajem 17. i početkom 18. stoljeća", rekao je muftija.

Poručio je da nema poigravanja, pogodbi niti kompromisa kada je u pitanju ovo mjesto.

"Ovo je za nas zaštićeno, branjeno mjesto s kojega ne idu ovi šehidi. Ne idu odavde ova obilježja koja su državotvorna obilježja našeg naroda. Nas uporno i nikakvim argumentima, kako ovdje, tako i na Lakišića haremu, hoće uvjeriti da nije bilo harema. Hoće se izbrisati povijest koja je tvrda, utemeljena, koja traje", poručio je on.

Muftija smatra kako se ne može graditi nešto na silu, na mitu i na lažima.

"Ovaj grad je multietnički grad. Ovaj naš narod uložio je i dao sve za multietničku komponentu ovoga grada, ali ne možete mu oduzimati slobodu i reducirati prava. Neće nama niko određivati mjeru naše slobode i prava te dovoditi u pitanje naše dostojanstvo koje se ovdje brani, na mjestu Lakišića harema", poručio je on, prenosi Fena.

Na kraju je kazao kako će ostati ustrajni u tome da su ovo simboli starog povijesnog Mostara.

"Bošnjaci su sazreli da znaju ko su i šta su, da budu vjerodostojni. Svoje ne damo, tuđe poštujemo, priznajemo i pozivamo da ljudski, miroljubivo i društveno korisno tražimo društveni dogovor koji svima odgovara za budućnost i napredak grada",  zaključio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...