"SB" SAZNAJE: Vlada FBiH imenuje komisiju za "utvrđivanje validnosti" dokumentacije Ismeta Gavrankapetanovića, predloženo i ko će biti članovi

Već je pripremljeno i Rješenje o imenovanju radne grupe koje samo još treba potpisati federalni premijer Nermin Nikšić

  • Vijesti

  • 12. Apr. 2024  12. Apr. 2024

  • 1

Predsjednik Privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Benjamin Kulovac uputio je Vladi Federacije BiH „prijedlog za rješavanje pitanja imenovanja generalnog direktora KCUS-a“.

U dokumentu koji je u posjedu Slobodne Bosne, Kulovac između ostalog navodi kako „postoji visok stepen javnog interesa da se objektivno i neovisno utvrde činjenice i okolnosti“ u vezi sa (ne)imenovanjem prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića kao prvorangiranog kandidata na konkursu za generalnog direktora KCUS-a.

Uz tvrdnju da federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac „nije naznačio, dostavio ili ponudio dokaze“ kojima potvrđuje razloge za uskraćivanje saglasnosti za imenovanje Gavrankapetanovića, nego je „samo paušalno iznio sumnje, bez argumenta, dokaza i zakonskog utemeljenja“, Kulovac je od Vlade Federacije zatražio da imenuje neovisnu komisiju koja će pregledati svu konkursnu dokumentaciju i „zauzeti konačan stav“ po pitanju imenovanja Gavrankapetanovića.

Zanimljivo je da je ovom prijedlogu, koji je Kulovac uputio u ime privremenog Upravnog odbora KCUS-a Vlada Federacije ekspresno udovoljila, pa je tako već pripremljeno i Rješenje o imenovanju radne grupe koje samo još treba potpisati federalni premijer Nermin Nikšić.

Prema ovom Rješenju, članovi radne grupe, koja ima rok od 5 dana da „zauzme stav“ o imenovanju Gavrankapetanovića, bit će Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor (predsjednik), Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, Belma Trajkov, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, Dijana Smailagić, pomoćnik sekretara Vlade FBiH te Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog UO KCUS-a.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Rimcem odbilo je dati saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a, a razloge za to detaljno su obrazložili u saopćenju od 22. februara ove godine. Međutim, uprkos navedenim nepravilnostima koje je u konkursnoj dokumentaciji Ismeta Gavrankapetanovića utvrdilo Ministarstvo, pojedini članovi UO KCUS-a i dalje insistiraju na njegovom imenovanju, a sve uz političku podršku predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, kao i dijela SDP-a BiH.

No, čak i ako Vlada Federacije uprkos mišljenju resornog Ministarstva odluči da potvrdi imenovanje Gavrankapetanovića, pitanje je da li će takva odluka imati pravnu snagu jer se za imenovanje direktora KCUS-a izričito zahtijeva saglasnost ministra zdravstva:

Ovakvi potezi federalne Vlade mogli bi dovesti do pravnog vakuuma i samo dodatno zakomplikovati već ionako složenu situaciju u vezi sa imenovanjem budućeg direktora sarajevskog Kliničkog centra.

(M. Radević)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...