„KUD ĆEŠ VEĆU PODELU, NEGO KAD VAS VUČIĆ PLAĆA NAŠIM PARAMA DA POKRADETE…“: Usijale se društvene mreže nakon istupa Milorada Dodika, redaju se reakcije iz Srbije…

„Slobodna Bosna“ donosi samo one komentare koji nemaju uvredljiv sadržaj.

  • Mini market

  • 13. Apr. 2024  13. Apr. 2024

  • 1

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

„Slobodna Bosna“ donosi samo one komentare koji nemaju uvredljiv sadržaj.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik govorio je za Grčku nacionalnu televiziju ERT.

-Cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u Bosni i Hercegovini i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli, kazao je Dodik.

-Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Njemačke vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca da operu svoje bombardovanje, navodi Dodik.

-Pozivam sve naše prijatelje, pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog spekulativnog procesa, koji je sponzorisan od strane Njemačke i zapadnih zemalja. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke, kazao je Dodik.

-Mi smo se u BiH podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti Srpske, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju, kazao je Dodik.

-Nisam siguran da postoji potencijal za sukob, sve ove stvari treba rješavati političkim putem. Jedino rješenje je da se napravi ono što je realno moguće – Srbi i Bošnjaci ne mogu da žive zajedno i to je ono što je jedino tačno, kazao je on, dodavši da "onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH".

-Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, oni će podržati proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH, poručio je Dodik.

Dodik se dotakao i ruskog uticaja na Balkanu.

-To je propaganda izmišljena od zapadnih zemalja, prije svih SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, koje su se uvukle u sukob s Rusijom preko Ukrajine. SAD sponzorišu produžetak tog rata i ogroman broj stradanja u toj zemlji. Oni kažu da Kosovo može biti samostalna država i zato Albanci imaju pravo na svoju državu, a kada smo mi u pitanju, kažu da ćutimo i budemo tamo. Maligni uticaj nema Rusija, već upravo te zemlje, poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da se nedavno sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

-Putinu nije  lako, jer i on smatra da je to sve isti narod. A što se tiče BiH, poštovaće svaki dogovor tri naroda. Rusija je suviše malo prisutna na Balkanu, poručio je Dodik.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...