NAČELNIK OPĆINE ZAVRŠIO OBRAĆANJE RIJEČIMA "ŽIVJELA RUSIJA": Kontroverzno obilježavanje "dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu

Ceremoniju je pratila i ruska državna televizija, dok su se prisutni okupili oko spomenika ruskim dobrovoljcima na vojnom groblju iznad grada.

  • Politika

  • 13. Apr. 2024  

  • 0

U Višegradu je obilježen još jedan Dan ruskih dobrovoljaca, događaj koji je izazvao kontroverze zbog prisustva više od 200 ljudi, među kojima i desetine djece. Ceremoniju je pratila i ruska državna televizija, dok su se prisutni okupili oko spomenika ruskim dobrovoljcima na vojnom groblju iznad grada.

Nekoliko proruskih organizacija, koje su ranije pozivale dobrovoljce u rat u Ukrajinu, boračke organizacije iz Republike Srpske i Srbije te jedan bivši ruski dobrovoljac koji se tokom rata u Bosni i Hercegovini borio na strani Vojske Republike Srpske, prisustvovali su ovom događaju.

Načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević, izrazio je zahvalnost poginulim ruskim dobrovoljcima za njihov doprinos temeljima Republike Srpske, ističući “jedinstvo srpskog i ruskog naroda” kao ključnu vrijednost. Đurević je zaključio svoje obraćanje s riječima “živjela Rusija”.

Igor Stefanović, član organizacije “Rusov”, prisutan na skupu, nije želio davati službene izjave za medije. Savo Cvijetinović, predsjednik Srpsko-ruske zajednice “Zavet”, pozdravio je goste iz Srbije, Kosova, Crne Gore i posebno “drage goste iz Moskve”.

Nakon vjerskog obreda i govora na groblju, otvorena je izložba fotografija Rusije uz podršku Centra ruskog geografskog društva u Srbiji.

Ovo obilježavanje je izazvalo reakciju državnog tužilaštva koje je formiralo predmet nakon prijave iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom najave ovog događaja.

Prethodna istraživanja su otkrila povezanost višegradskog skupa s bivšim ruskim dobrovoljcima koji imaju uloge u udruženjima proruskih boraca u Ukrajini, te promoviraju odlazak na strana ratišta, što je zakonom zabranjeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...