JAČANJE PROTUZRAČNE ODBRANE: Njemačka će Ukrajini odmah isporučiti još jedan sistem Patriot

Dosad je Njemačka Ukrajini isporučila dva takva sistema.

  • Evropa

  • 13. Apr. 2024  13. Apr. 2024

  • 0

Njemačka vlada dostavit će Ukrajini još jedan sistem protuzračne odbrane Patriot kako bi osnažila njezinu odbranu u ratu protiv Rusije, objavilo je danas njemačko ministarstvo odbrane.

Sistem Patriot će iz zaliha Bundeswehra biti isporučen odmah, dodaje ministarstvo.

Dosad je Njemačka Ukrajini isporučila dva takva sistema koja su se dokazala u borbi protiv ruske agresije, saopćilo je ministarstvo odbrane. Ta je odluka plod intenzivnih zajedničkih napora ministra odbrane Borisa Pistoriusa i ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock u lobiranju među partnerima za isporuku više protuzračnih sistema Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na isporuci Patriota u "ključnom trenutku".

"Produktivni razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Pozivam sve ostale čelnike partnerskih država da slijede taj primjer", napisao je Zelenski na Telegramu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...