NAKON NAPADA IRANA NA IZRAEL, OŠTRE REAKCIJE IZ CIJELOG SVIJETA: Oglasili se Trump, Guterres, Borrell, Sunak, Scholz...

NAPOMENA: Naš članak je bio ilustrovan kadrom iz snimka koji ne prikazuje aktuelni napad Irana na Izrael pa smo navedenu naslovnu fotografiju izbrisali.

  • Svijet

  • 14. Apr. 2024  20. Apr. 2024

  • 2

Nakon napada Irana na Izrael, nižu se reakcije iz cijelog svijeta.

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da iranskog napada ne bi bilo da je on predsjednik. "Iranski napad pokazuje veliku slabost Sjedinjenih Država pod Bidenom", rekao je republikanski predsjednički kandidat u subotu navečer na skupu u Pennsylvaniji.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad Irana na Izrael u subotu i pozvao na suzdržanost i trenutni prekid neprijateljstava. "Duboko sam zabrinut zbog vrlo stvarne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji. Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegle bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku", rekao je Guterres

Europska unija "snažno osuđuje" napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u pokrenuo Iran protiv Izraela, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell na X-u, osuđujući "eskalaciju bez presedana" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti".

"Akcija bez presedana"

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da osuđuje "nepromišljen" napad Irana na Izrael. "Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati kaos u vlastitom dvorištu", rekao je Sunak u priopćenju. "Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", poručio je. 

Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to "akcijom bez presedana" kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena Izraelu. 

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju rano u nedjelju pozvalo je na "najveću suzdržanost" kako bi se regija i njezini stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija. 

Njemačka osudila napad, Japan zabrinut

Njemački kancelar Olaf Scholz "najoštrije moguće" osuđuje iranske zračne napade na Izrael. "Iran riskira regionalni požar tim neodgovornim i neopravdanim napadom", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit nakon dolaska kancelara u kinesku gospodarsku metropolu Čongking.

Scholz je započeo trodnevni posjet Kini. "U ovim teškim trenucima Njemačka čvrsto stoji uz Izrael. Sada ćemo razgovarati o daljnjim reakcijama s našim G7 partnerima i saveznicima."

Japan je oštro osudio osvetnički napad Irana na Izrael, nazivajući ga eskalacijom događaja. Tokio je poručio da je duboko zabrinut situacijom u izjavi koju je objavio ministar vanjskih poslova. "Ovaj napad je jedan od onih koji dodatno pogoršavaju trenutnu situaciju na Bliskom istoku. Duboko smo zabrinuti i oštro osuđujemo ovu vrstu eskalacije", stoji u saopćenju.

Za Japan su posebno važni mir i stabilnost, a vlada će nastaviti poduzimati potrebne diplomatske korake kako bi spriječila pogoršanje situacije, navodi se također u priopćenju. Japan se uvelike oslanja na Bliski istok kada je u pitanju uvoz nafte, a 95 posto sirove nafte dolazi iz te regije. 

Kina je "duboko zabrinuta" zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran lansirao dronove i projektile u osvetničkom napadu na Izrael, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...