"SB" NA KOVAČIMA: U Sarajevu obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine (FOTO)

Počast su odali predstavnici javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini.

  • Sjećanje

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima obilježena je 19. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 32. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Počast su odali predstavnici javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini.

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH) i dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH), a brojala je više od dvjesto hiljada vojnika.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti njen teritorijalni suverenitet i integritet. Kasnije su zajedno sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) prerasle u Vojsku Federacije BiH, a potom, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tekovine Armije RBiH baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma Armije RBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i ostalim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta Armije RBiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...