POLITIČKI ANALITIČAR ŽELJKO TRKANJEC: „Oni su izgubili kontakt s realnošću, oni su dogmatici, oni ne razumiju politiku uopće…“

Trkanjec je rekao da se napad apsolutno mogao očekivati.

  • Regija

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Politčki analitičar Željko Trkanjec za HTV je komentirao napad Irana na Izrael, rekavši među ostalim kako Iran ne želi rat te izrazivši nadu da će eventualni izraelski odgovor biti odmjeren.

Iran je napao Izrael s više od 300 dronova te krstarećih i balističkih projektila, u znak odmazde za izraelsko raketiranje iranskog konzulata u Damasku prije 15 dana u kojem je ubijeno i sedam oficira revolucionarne garde. 

Trkanjec je rekao da se napad apsolutno mogao očekivati.

- To je nešto što smo svi čekali, bilo je potpuno jasno. Iran je morao u ovom trenutku nešto napraviti, rekao je Trkanjec.

- Napad na diplomatsko predstavništvo u Damasku bio je takav da je kod kuće Hamenei, vrhovni religijski vođa, morao pokazati snagu i odlučnost, ne nužno prema stanovništvu koliko prema svim skupinama koje se bore za vlast, dodao je.

Informacije stigle dovoljno rano

Trkanjec je rekao da je zanimljivo što su informacije stigle dovoljno rano svim akterima u regiji tako da se Izrael mogao dobro pripremiti i da nije bilo ljudskih žrtava.

Komentirajući izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Trkanjec je rekao da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otišao u potpuno krivom smjeru te da u vladi sjedi gomila desnih radikala.

- Oni su izgubili kontakt s realnošću, oni su dogmatici, oni ne razumiju politiku uopće, rekao je.

Dodao je da je gomila radikala i u izraelskoj vojsci koja je spremna nešto takvo izvršiti.

“Iran ne želi rat, to je potpuno jasno. Oni su preslabi ekonomski, oni imaju gomilu problema unutar zemlje”

Trkanjec je rekao i kako bi najbolje rješenje u ovom trenutku bilo da Izrael odšuti. Moguće je da se u nekom trenutku odluče na neku vrstu napada, da to ne bude nužno sam teritorij Irana, to bi bila najbolja opcija, rekao je. Međutim, izrazio je bojazan da bi Netanyahu, procijeni li da bi za njegov politički opstanak bilo dobro da podigne eskalaciju i dodatno mobilizira stanovništvo uz sebe, bio spreman pokrenuti određenu operaciju.

- E tada ulazimo uistinu u lančanu reakciju, najgoru stvar na svijetu. Onda Iran mora reagirati na Izrael, rekao je Trkanjec.

Istaknuo je kako Bijela kuća Izraelu poručuje da će eventualni odgovor biti bez njih.

Među ostalim Trkanjec je rekao i kako je Izrael doživio težak poraz u borbi protiv Hamasa, prvenstveno na razini globalnog imidža.

Ko će zamijeniti Hameneija?

Trkanjec je također rekao da je Iran išao dobrom logikom - eskalirati da se deeskalira.

- Iran ne želi rat, to je potpuno jasno. Oni su preslabi ekonomski, oni imaju gomilu problema unutar zemlje, rekao je.

- Čeka se kako će proći tranzicija vlasti, tko će zamijeniti Hameneija, koji ima 85 godina, teško je bolestan. I tu se zbivaju unutarnji procesi i oni nikako ne žele rat. Pitanje je hoće li Izrael u tim okolnostima inzistirati na tome da se pokrene eskalacija kako bi došlo do unutarnjih previranja u Iranu. To ne želi nitko jer unutarnja previranja u Iranu otvaraju jednu ogromnu bombu gdje ne znamo tko će doći na vlast, tko će se pojaviti. Oni imaju gorivo za nuklearnu bombu gotovo pri kraju, dodao je Trkanjec.

- Ja se nadam da će ipak u vrhu izraelske vlasti prevladati razboritost i racionalnost i da će taj njihov odgovor, ako i bude, biti nekakav odmjeren, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...