VRIJEME JE DA UĐEMO U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…

Ne samo da ove plodne cvjetnice dodaju boju gdje god rastu, već sa sobom donose i velike prednosti.

  • Jeste li znali

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Jeste li znali da sadnja i uzgoj nevena s vašim stabljikama paradajza može biti jedan od najboljih načina da vaš paradajz budu zdrav, sretne i nevjerovatno produktivan?

Vjerovali ili ne, jedan od najboljih primjera usporedne sadnje je uzgoj nevena uz biljke paradajza. Ne samo da ove plodne cvjetnice dodaju boju gdje god rastu, već sa sobom donose i velike prednosti. A što se tiče pomoći paradajza – one su čisto zlato!

Za početak, biljka je jedno od najotpornijih cvjetova na sušu, štetočine i toplinu koje možete uzgajati. Čvrste stabljike i lišće biljke mogu podnijeti dosta zlostavljanja prije nego što uopće počnu pokazivati znakove istrošenosti. To uključuje intenzivnu sunčevu svjetlost, nedostatak kiše ili zalijevanja, pa čak i jake vjetrove koji lako oštete druge jednogodišnje biljke. Ali ako to nije dovoljno, neven zapravo odbija i dugi popis štetnika i životinja.

Tri  dobra razloga zašto biste trebali uzgajati neven s biljkama paradajza

Istina je da oni zapravo pomažu u uzgoju paradajza na čitav niz načina – a sve počinje privlačenjem nekih od najkorisnijih insekata pravo na vaše biljke paradajza.

Neven privlači korisne insekte

Svojim bujnim cvjetanjem i cvjetovima jarkih boja, neveni mame dugi popis korisnih insekata blizu paradajza. A na vrhu popisa su medonosne pčele, leptiri i ose.

Iako je paradajz samooplodan i može se sam oprašivati, potrebno im je kretanje da pomiču pelud kako bi oplodili svoje cvijeće. Kako se dogodilo, kada se pčele, leptiri i ose hrane nektarom biljaka paradajza, sve to zujanje uokolo izvrsna je metoda za širenje peludi biljke.

Ali privlačenje osa također ima važnu dodatnu korist. Ose vole polagati svoja jaja na crve paradajza, koji su gotovo smrtni neprijatelji biljke.

No tu ne staje jer neven privlači korisne insekte. Njihovi svijetli cvjetovi također su glavni mamac za bubamare i čipkare. Oba ova insekta također budno motre na biljke paradajza i štite ih od lisnih uši i bijelih mušica.

Neven tjera štetočine koje napadaju paradajz

Poznato je da jaki miris nevena odbija bijele mušice. Što je još bolje, također odbijaju komarce – pomažući vam da budete sigurni i dok radite u vrtu.

No, možda najvažnija štetočina koju neven tjera je plamenjača paradajza.

Jedan od najvećih štetnika u tlu koji može oštetiti biljke rajčice su gliste koje napadaju korijen. Sićušna stvorenja žive u tlu i napadaju korijenje biljke paradajza. Neven proizvodi spoj koji ubija osvu vrstu glista u tlu, a kada uzgajate neven u blizini svojih paradajza tokom sezone, oni će vam pomoći da s lakoćom otjerate ovu štetočinu.

Kako posaditi neven s biljkama paradajza

Jedna od najboljih stvari kod sadnje nevena s biljkama paradajza je koliko je to jednostavno i jeftino. Iako možete kupiti presađene biljke u lokalnim rasadnicima i trgovinama, neveni tako lako rastu iz sjemena da nema potrebe za tim.

Neveni brzo rastu. Zapravo, jednostavnim sadnjom sjemena u obližnje tlo kada sadite biljke paradajza u kasno proljeće, jednogodišnja će biljka brzo proklijati i biti visoka nekoliko centimetara u roku od nekoliko dana. Sjemenke nevena također je lako spasiti od ocvalih cvjetova. To, naravno, znači da ih možete spremiti za sijanje besplatno iz godine u godinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...