ALMIR DUDIĆ IZ SREBRENICE ZA "SB": "Čitava politika ovdje se zasniva na negiranju genocida, dobili smo nazive ulica četničkih vojvoda"

"Slobodna Bosna" kontaktirala je odbornika Almira Dudića koji je za naš portal rekao kako su došli na sjednicu pokušavajući naći zajedničko rješenje koje će biti prihvatljivo i za Bošnjake i za Srbe.

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Skupština Srebrenice danas je usvojila promjenu naziva ulica u ovom gradu i ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 14 glasova ZA, nakon čega je Klub Bošnjaka napustio sjednicu Skupštine Srebrenice.

"Slobodna Bosna" kontaktirala je odbornika Almira Dudića koji je za naš portal rekao kako su došli na sjednicu pokušavajući naći zajedničko rješenje koje će biti prihvatljivo i za Bošnjake i za Srbe.

"Nije bilo sluha za to. Te tačke su ostale na dnevnom redu, dnevni red je u ovom obliku usvojen i nakon toga smo mi napustili sjednicu ne želeći učestvovati u donošenju ovakvih odluka", pojasnio je Dudić za "SB".

Kako je ranije i najavljeno, svi nazivi ulica će biti izmijenjeni, a sjednica Skupštine Srebrenice je pri kraju.

Sa Dudićem smo prokomentirali i činjenicu da je na Skupštini usvojen prijedlog da se na dnevni red uvrsti tačka rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Zanimalo nas je kakve veze ima Rezolucija o kojoj će se raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a sa lokalnom skupštinom.

"Apsolutno nikakve. Oni su danas uvrstili tu tačku dnevnog reda, ona ranije nije bila predviđena. Mi smo svjedoci da i ovo oko ulica što se dešava, i sve to, čitava politika ovdje se zasniva na negiranju genocida i vidimo koliki oni otpor pružaju prema tome. A upravo sve ovo što se dešava je da je ta Rezolucija davno trebala biti donesena", prokomentirao je Dudić za "Slobodnu Bosnu".

Dudić očekuje da će Rezolucija pomoći u borbi protiv negiranja genocida, naročito ako se usvoji da 11. juli bude Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

"Cijeli svijet će obilježavati taj dan, izučavati ga u udžbenicima. To je sprečavanje mijenjanja historija i činjenica", prokomentirao je Dudić za "SB".

S obzirom na to da su Bošnjaci u Skupštini Srebrenice manjina, ne očekuje da mogu išta promijeniti po pitanju ovih odluka o promjeni naziva ulica. Dudić stoga ponavlja da pozivaju OHR i druge institucije da reagiraju.

"Neprihvatljivo je da 20 godina nakon počinjenog genocida uklanjamo antifašističke nazive ulica, a dobili smo imena nekih četničkih vojvoda iz Prvog i Drugog svjetskog rata itd", naveo je Dudić za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...