TO JE MOGUĆE SAMO U BiH: Direktor UKC Tuzla pozvao Schmidta da nametne nabavku aparata za zračenje?!

Naglasio je da je ova ustanova iscrpila sve pravne mogućnosti i da će raspisati treći poziv za javnu nabavku nakon što su dva propala zbog konstantnih žalbi

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Novoimenovani direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Šekib Umihanić danas je zatražio od Visokog predstavnika u BiH da na jedan dan izmjeni propise i omogući nabavku uređaja i opreme za radioterapiju.

Umihanić je danas održao sastanak sa predstavnicama nekoliko udruženja koja među članstvom imaju onkološke pacijente. Razgovranao je o brojnim problemima, a svakako je najveći što pacijenti iz TK ne mogu dobiti radioterapiju u UKC-u Tuzla. Zbog prijetnji po zdravlje i živote velikog broja pacijenata i činjenice da je finansiranje radioterapije u nadležnosti institucija FBiH, nužan je hitan korak. 

„Pozivam Visokog predstavnika Christiana Scmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan i svojom odlukom omogući Vladi FBiH i Vladi TK da izvrše nabavku opreme i uređaja za radio terapiju za potrebe UKC-a Tuzla, po, uslovno rečeno, skraćenom i hitnom postupku nabavke. Zahtjevamo od predsjaditeljice Vijeća ministara BiH, premijera FBiH, ministarstva zdravstva FBiH, direktora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja da se uktivne uključe u rješavanje problema “- kazao je Umihanić.

Naglasio je da je ova ustanova iscrpila sve pravne mogućnosti i da će raspisati treći poziv za javnu nabavku nakon što su dva propala zbog konstantnih žalbi. Trenutno je u UKC 100 onkoloških pacijenata, a broj se svakodnevno povećava.

„Predložit ću nadležnima da se proglasi vanredna situacija. Ukoliko postoji i minimum zakonskih mogućnosti. Mole se sve humanitarne i prijateljske organizacije, UN, ured Svjetske zdravstvene organizacije za pomoć kako bi smo riješili problem onkoloških bolesnika. Tražimo od tužiteljstva da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja života pacijenata“- poručuje Umihanić. Upozorava da pacijenti koji sada čekaju, a optimalan rok za zračenje im je dva mjeseca, vjerovatno neće dočekati svoje terapije ukoliko se hitno ne riješi ovaj problem.

Podsjećamo, aparat za zračenje u UKC-u Tuzla ne radi već više od godinu dana. Vlada TK je izdvojila novac za novi i on stoji na računu, ali sve koče zakonske zavrzlame, duge procedure i beskrajne žalbe. Pacijenti su prisiljeni ići primati terapiju u druge gradove, a i to je trenutno reducirano.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...