ZLOUPOTREBA DOMINANTNOG POLOŽAJA: Otvorena istraga protiv Ryanaira u Italiji

Najveća evropska aviokompanija po broju putnika ima osam dana za odgovor na odluku regulatora. Njeni predstavnici vjerovatno će se sastati s predstavnicima agencije u drugoj polovini sedmice, piše Il Messaggero.

  • Ekonomija

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Italijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zloupotrebe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero, prenosi Hina.

U nekoliko navrata Ryanair je fizičkim i online turoperatorima blokirao pristup ponudama i popustima na svojoj web stranici, utvrdio je regulator, prema izvještaju Il Messagera. Službena odluka trebala bi biti objavljena tokom dana.

Glasnogovornik Ryanaira u Italiji nije bio odmah dostupan za komentar izvještaja.

Irski prijevoznik ima najveći udio u talijanskom tržištu, prema podacima regulatora.

Najveća evropska aviokompanija po broju putnika ima osam dana za odgovor na odluku regulatora. Njeni predstavnici vjerovatno će se sastati s predstavnicima agencije u drugoj polovini sedmice, piše Il Messaggero.

Ako Ryan ne ponudi uvjerljive argumente za svoje postupke, morat će ukloniti sve prepreke koje postavlja agencijama za putovanja i konkurenciji, dodaju novine.

Kompanija želi učvrstiti vodeću poziciju na italijanskom tržištu i zainteresirana je za dodatne slotove u rimskoj zračnoj luci Fiumicino koje bi moglo ‘otvoriti’ povezivanje nacionalnog prevoznika ITA Airwaysa i Lufthanse, prema odredbama Evropske komisije.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...