POTREBNA SU VAM SAMO DVA SASTOJKA: Napravite kremu od bijelog luka koju ćete spremiti u minuti

Pastu od bijelog luka možete obogatiti svježim začinskim biljem, naprimjer peršunom ili vlascem, crnim biberom, parmezanom ili kašičicom svježeg limunovog soka.

  • Gastro

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Pasta od bijelog luka jednostavna je mješavina bijelog luka i maslinovog ulja koja će vam olakšati život i kuhanje. Neće vas samo poštedjeti sjeckanja, nego ćete imati instant-začin spreman u hladnjaku, svejedno trebate li samo obogatiti okus jela, napraviti zapršku ili ćete napraviti kakav ozbiljniji umak na bazi bijelog luka.

Na policama supermarketa sve češće možemo sresti pastu od bijelog luka, ali za razliku od kupovne, ova domaća nema aditiva i konzervansa, neusporedivo je jeftinija, a ima puno više okusa. Domaću pastu od bijelog luka možete čuvati u frižideru i do dvije sedmice. Ali možete je zamrznuti u manjim porcijama - od kašičicu-dvije, ili koliko već smatrate da je pristojna porcija za vaše navike i potrebe, a posuda za led lako može postati posuda za pastu od bijelog luka.

Pastu od bijelog luka možete obogatiti svježim začinskim biljem, naprimjer peršunom ili vlascem, crnim biberom, parmezanom ili kašičicom svježeg limunovog soka. Što se tiče mjerenja i mjera, računajte da će jedno čehno bijelog luka zamijeniti otprilike pola čajne kašike paste od bijelog luka. Prije nego spremite svoju pastu od bijelog luka u frižider, prelijte je tankim slojem maslinovog ulja, tako će duže ostati svježa, savjetuje punkufer.

Sastojci za pastu od bijelog luka:

- 4 čehna bijelog luka

- 4 čajne kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

Priprema paste od bijelog luka:

1. Ogulite bijeli luk i očistite ga.

2. U procesor hrane ili blender dodajte bijeli luk i ulje.

3. Miksajte dok se ne dobijete glatka pasta.

4. Čuvajte u posudi koja se može hermetički zatvoriti i u hladnjaku. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...