DOBRA VIJEST ZA UKRAJINU: Trump popustio, američki Kongres će deblokirati paket pomoći vrijedan 60 milijardi dolara?

Međutim, najnoviji iranski napad na Izrael pobudio je nadu da će budžetski prijedlog na kraju ipak biti stavljen na glasanje i u donjem domu na čijem je čelu trumpist Mike Johnson.

  • Svijet

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Zavrzlama u Zastupničkom domu američkog Kongresa vezana za  pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u visini oko 106 milijardi dolara, koja traje još od oktobra prošle godine, napokon bi se mogla okončati naredne sedmice.

Početkom ove godine gornji dom Kongresa – Senat, uspio se usuglasiti i izglasati smanjenu verziju te pomoći u visini od 95 milijardi dolara, od čega bi za pomoć Ukrajini išlo 60, a za Izrael 14 milijardi dolara. Ali izglasavanje prijedloga u Zastupničkom domu blokiralo je pro-Trumpovo desno krilo Republikanske stanke.

Međutim, najnoviji iranski napad na Izrael pobudio je nadu da će budžetski prijedlog na kraju ipak biti stavljen na glasanje i u donjem domu na čijem je čelu trumpist Mike Johnson. On je u nedjelju izjavio kako će taj dom ove sedmice glasati o pomoći Izraelu nakon iranskog napada, a da bi dio paketa mogla bi biti i sredstva za Ukrajinu.

S tim ciljem bio je i u posjeti Donaldu Trumpu u njegovoj rezidenciji na Floridi, gdje su razgovarali o detaljima prijedloga koji će biti stavljen na glasanje, a Trump mu je istom prilikom dao podršku i svojevrsnu garanciju da neće biti smijenjen od strane desnog krila republikanaca koji bi se eventualno mogli protiviti glasanju zbog pomoći Ukrajini s obzirom kako najprije zahtijevaju odobrenje dodatnih sredstava i oštriju zakonsku regulativu za nadzor državne granice i sprječavanje ilegalne migracije.

U ponedjeljak navečer Mike Johnson je izjavio da će Zastupnički dom odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu.

"Znamo da svijet čeka našu reakciju. Gledaju hoće li Amerika stati iza svojih saveznika, u našem interesu širom svijeta. I hoćemo", kazao je Johnson i naglasio kako nove mjere u Zastupničkom domu predviđaju otprilike iste iznose inozemne pomoći.

Trump je nedavno rekao kako bi mu bio prihvatljiv oblik pružanja pomoći Ukrajini u obliku zajmova, a spominjao je i plaćanje konfiskacijom zamrznute ruske imovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...