HAOS U KANTONU SARAJEVO: Štrajk u školama, hoće li i kada djeca na nastavu?

Nakon što je najavljeno da će od sutra u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo početi štrajk prosvjetnih radnika te učenici neće imati prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni oglasila se resorna ministrica Naida Hota Muminović.

  • Društvo

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za sutra početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.


"Sutra će u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo započeti štrajk upozorenja. Trajat će prva dva nastavna časa u prvoj smjeni. U školama, u kojima se radi u dvije smjene, bit će i u drugoj smjeni prva dva časa. U školama koje imaju i međusmjenu, prva dva časa bit će štrajk upozorenja. Sve to da bi više radnika moglo učestvovati u štrajku", kazao je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Oglasila se ministrica

Nakon što je najavljeno da će od sutra u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo početi štrajk prosvjetnih radnika te učenici neće imati prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni oglasila se resorna ministrica Naida Hota Muminović.

"U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja", poručila je ministrica.

Podsjetila je da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

"Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra.  Istina je da im je plata od 1.marta uvećana za 10%, a od 1.januara bit će uvećana za dodatna 2% i neće biti umanjena od septembra", dodale je Hota Muminović.

Vijeće roditelja KS

Iz Vijeća roditelja KS skreću pažnju na veliki broj upita koje su zaprimili od strane zabrinutih roditelja i Vijeća roditelja osnovnih škola na području Kantona Sarajevo u vezi sa statusom djece- učenika usljed najavljenog štrajka Samostalnog Sindikata prosvjetnih radnika.

"Situacija sa štrajkom izaziva opravdanu zabrinutost među roditeljima i stvara neizvjesnost u pogledu normalnog odvijanja nastave i obrazovnog procesa, te nameće pitanja na koje roditelji nemaju odgovore.Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje tražimo odgovor na koji način će se nadoknaditi propušteni časovi i nastava, ukoliko štrajk nastupi? Sindikat molimo da ne ugrožavaju redovne procese obrazovanja, te da svoja prava i interese ne stavljaju iznad interesa djece-učenika i roditelja", navode i dodaju:

"S obzirom da od strane MOO KS nema zvanične odluke o obustavi ili odgađanju obrazovnog procesa, škole su u obavezi primiti djecu u školu u redovnim terminima i voditi brigu o njima. Mi kao roditelji nastojat ćemo da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto, te u skladu s navedenim naša djeca ujutro trebaju da budu regularno u školama.

Nastojat ćemo osigurati da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto. Kako Vijeće roditelja Kantona Sarajevo nema konkretnih informacija od MOO KS o navedenome, molimo Vas za relevantne informacije. Vaša saradnja i brza reakcija na ove upite od velike su važnosti za sve uključene strane. Naglašavamo da su u štrajk sada uključena i djeca sa poteškoćama u razvoju u Centrima za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, što do sada nije bio slučaj, a time se krše sve moguće konvencije i prava djece sa poteškoćama u razvoju. Molimo Vas za dalje postupanje i povratne informacije, a za koje se nadamo da će osigurati najbolji interes naše djece", navode iz Vijeća roditelja KS.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...