PACIJENTIMA OLAKŠANO LIJEČENJE: KCUS vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje operacija na srcu

Uređaj, 3D endoskop, pomoću kojeg se vrše minimalno invazivne i edoskopske operacije. On omogućava da pacijenti što lakše prođu kroz operativni zahvat.

  • Društvo

  • 17. Apr. 2024  17. Apr. 2024

  • 0

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu postao je vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu – 3D endoskopa. Kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija, nagradila je naučni i stručni rad kardiohirurga Nermira Granova, njegovog tima, te Sarajevskog kliničkog centra ovim savremenim uređajem koji treba da pomogne pacijentima sa srčanim poteškoćama da nastave kvalitetniji život, javlja BHRT.

Uređaj, 3D endoskop, pomoću kojeg se vrše minimalno invazivne i edoskopske operacije. On omogućava da pacijenti što lakše prođu kroz operativni zahvat. Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša. Ovako to izgleda u operacionoj sali.

prof. dr. NERMIR GRANOV, ravnatelj Kirurških disciplina KCUS-a

"Ovo je operacija na mitralnom zalisku. Mi smo praktično kroz jedan mali port usli u srce, i pomoću kamere imamo osjećaj treće dimenzije. Mi ćemo sada pristupiti na mitralni zasistak, i popraviti ga."

Zasluge za uspješno obavljene operacije pripadaju i hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intezivne njege, pa do odjela i ambulante, rekao je profesor Granov.

prof. dr. ERMINA MUJIČIĆ, šefica Odjela anestezije i intenzivne njege Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju KCUS-a

"Anesteziolška priprema pacijenta koji ide na kardiohirušku operaciju se razlikuje od anesteziološke pripreme drugih pacijenata. Takvi pacijenti zahtjevaju preoperativnu izuzetno opsežnu pripremu."

prof. dr. ILIRIJANA HADŽIBEĆIRI KARABDIĆ, kardiokirurg na KCUS-u

"Ovaj aparat nam omogućava posebne pristupe srčanim operacijama i olakšava pacijentima brži oporavak, tako da pacijent nakon endoskopske operacije već četvrti dan može ići kući."

Doktor Granov i njegov tim u sarajevskom Kliničkom centru ističu da se trud i rad ipak isplate i budu prepoznati.

prim. dr. sci. med. SANKO PANDUR, v. d. ravnatelja Discipline za znanost i nastavu KCUS-a

"Da biste dobili vrijednu nagradu na internacionalnom nivou, znači da morate biti zapaženi. Kolega Granov, koji je dobitnik te nagrade i čija je posljedica endoskopski sistem sa tri D rekonstrukcijom, što hirurgu olakšava posao i pacijenta drži sigurnosti, morate dugo da radite."

doc. dr. sc. med. ALEN PILAV, v. d. ravnatelja KCUS-a

"Zahvaljujući kolegi Granovu, doktoru Sanki Panduru pokrenuli smo mnoge procese. Između ostalog je i ova lijepa stvar koja nam se desila, dobili smo donaciju".

Najavljene su brojne posjete Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu kardiologa širom svijeta koji će posmatrati i učiti na koji način se obavljaju zahvati savremenim 3D endoskopom. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...