USKORO TENDER: Obnavlja se zgrada koja je spaljena u protestima 2014. godine

U novu zgradu predviđeno je da budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona.

  • Društvo

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

Sve je spremno za raspisivanje tendera za obnovu i rekonstrukciju zgrade „Soda so“ koja je do 2014. godine bila zgrada institicija i Vlade TK.

Obnova zgrade koštat će 9,5 miliona maraka bez PDV-a.

Simbolično je danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, kantonalnom premijeru uručila projekat.

„Ministarstvo je bilo glavni nosilac aktivnosti za izradu ovog dokumenta. Što se tiče ovog projekta, on je urađen na osnovu ranije prezentiranog idejnog projekta. Uz niz međusobnih usaglašavanja kako bismo izvukli maksimum, a da ne bismo odstupili od urbanističko - tehničke dokumentacije, možemo reći da ćemo imati objekat koji će biti nadograđen za jedan sprat u visinu, ali i dograđen u smislu njegovog proširenja za 6 metara dužina cijelom njegovom širinom i visinom od 11 spratova čime smo povećali kapacitet objekta. Po predmjeru Glavnog projekta projektantska vrijednost ovih radova iznosit će oko 9,5 miliona KM bez pdv-a“, kazala je ministrica Ajšić.

altFoto: Vijesti.ba

U narednim danima će ministarstvo raspisati tender za izvođača radova. Nakon toga izvođač će krenuti sa građevinskim radovima.

„Planirali smo da nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora predvidimo rok od 12 mjeseci za koliko bi svi radovi trebali biti okončani i objekat predat Vladi Tuzlanskog kantona na korištenje. Okvirno očekujem da sve bude gotovo u naredne dvije godine“, zaključila je ministrica Ajšić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je podsjetio da je rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kapitalni projekat.

„Deset godina nakon događaja koji je zgradu Vlade Tuzlanskog kantona doveo u stanje u kakvom ona sada jeste, mi smo danas vrlo blizu koraka koji znači početak rekonstrukcije i adaptacije. Mi smo kod Razvojne banke već osigurali kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona KM za početak radova, a ostatak sredstava ćemo osigurati iz nekih drugih izvora, a i taj dio već imamo plan kako izvršiti. Ono što je važno istaknuti je ekonomska isplativost ovog objekta. Vlada, već 10 godina unazad, svake godine izdvaja nešto više od milion KM za zakupe prostora u kojima su smještene kantonalne institucije i simbolično, da smo sa rekonstrukcijom počeli odmah, prije 10 godina, danas bismo imali već povrat investicije. S druge strane veoma je važno da ovu ružnu scenu iz grada Tuzle transformišemo i da Tuzli i Tuzlanskom kantonu podarimo jedan reprezentativan objekat, Dom Vlade TK, koji će biti dostojan najmnogoljudnijeg kantona“, kazao je premijer Halilagić.

altFoto: Vijesti.ba

U novu zgradu predviđeno je da budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona. U takvim objektima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave, sva ostala ministarstva će biti smještena u rekonstruisanu zgradu Vlade TK.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...