POZNATI STOMATOLOG UPOZORAVA: Nikad ovo ne činiti ujutro prije pranja zuba...

Kako bi se to izbjeglo, dr. Singh preporučuje održavanje redovite prakse oralne higijene, uključujući učinkovito četkanje zuba i čišćenje jezika, za optimalnu higijenu i oralnu svježinu.

  • Zdravlje

  • 18. Apr. 2024  

  • 0

Britanski stomatolog, dr. Daz Singh, otkrio je da je najgore ujutro konzumirati kafu prije pranja zubi. Kao razlog ističe da redovita konzumacija kafe prije oralne higijene može uzrokovati različite probleme sa zubima. Kao jedne od problema ističe promjenu boje na zubima, loš zadah te porast bakterija uzrokovan nedovoljnom oralnom higijenom.

Stomatolog objašnjava da konzumacija kafe prije pranja zubi može pridonijeti promjeni boje zuba. Razlog tome je što se pigment iz kafe infiltrira u strukturu cakline i s vremenom uzrokuje promjenu boje. Ovakva dugoročna radnja može dovesti do oštećenja zubne cakline.

"Konzumiranje kafe prije jutarnjeg pranja zubi može doprinijeti kiseloj eroziji zuba, procesu na koji utječu kisela priroda kafe i noćna aktivnost bakterija u usnoj šupljini. Kafa, kao kiseli napitak s niskim pH, unosi kiseline poput klorogenske kiseline u oralnu okolinu", objašnjava dr. Singh, piše HuffPost.

Dodaje da omekšanje cakline i abrazivno djelovanje četkanjem zuba može povećati osjetljivost na erozivne procese. Ta demineralizacija ugrožava strukturni integritet cakline i dovodi do toga da je površina zuba sklonija trošenju i oštećenju. Zato dr. Singh upozorava da "stalno izlaganje kafi, osobito prije jutarnje oralne higijene, povećava rizik od erozije cakline", naglašavajući važnost pravodobnog pranja zuba i održavanja oralnog zdravlja kako bi se ublažili štetni učinci.

Dodao je da ovo omekšavanje cakline, s abrazivnim djelovanjem četkanja zuba, povećava osjetljivost na erozivne procese. Demineralizacija ugrožava strukturni integritet cakline i dovodi do toga da je površina zuba sklonija trošenju i oštećenju.

Dr. Singh je upozorio: "Stalno izlaganje kafi, osobito prije jutarnje oralne higijene, povećava rizik od erozije cakline, naglašavajući važnost pravodobnog pranja zubi i održavanja oralnog zdravlja kako bi se ublažili ovi štetni učinci."

Ispijanje kafe prije pranja zubi ujutro može potaknuti rast bakterija u ustima, zahvaljujući okruženju koje stvaraju bakterije koje su već prisutne u ustima, u kombinaciji s hranjivim tvarima u kafi. "Bogati nutritivni sastav kafe, uključujući šećere i proteine, služi kao supstrat za bakterijski metabolizam, potičući stvaranje biofilma i zubnog plaka", objašnjava dr. Singh.

Osim toga, redovita i dugotrajna navika pijenja kafe prije pranja zubi može negativno utjecati na zadah. Prema dr. Singhu, može doći do problema poznatog kao halitoza, koji nastaje kombinacijom čimbenika povezanih sastavom kafe i oralnim mikrobiomom. Ističe da kafa, zahvaljujući svojim bogatim aromatskim spojevima, može samo privremeno prikriti neugodne mirise, ali ne i riješiti temeljne uzroke lošeg zadaha.

Kako bi se to izbjeglo, dr. Singh preporučuje održavanje redovite prakse oralne higijene, uključujući učinkovito četkanje zuba i čišćenje jezika, za optimalnu higijenu i oralnu svježinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...