PUTINOV PAKLENI PLAN: Dvije zemlje članice Europske unije optužuju Rusiju, jasno je šta se sprema…

"Pravo je vrijeme da se uspostavi novi režim restriktivnih mjera kako bi se suprotstavilo štetnim ruskim aktivnostima", napisali su čelnici.

  • Evropa

  • 18. Apr. 2024  

  • 1

Belgija i Češka su pozvale na nove sankcije Europske unije kako bi se suprotstavilo ruskom utjecaju na nadolazećim izborima za Europski parlament nakon što je nekoliko zemalja otkrilo upletanje, prema otvorenom pismu upućenom vodstvu EU-a. Pismo, datirano 16. aprila, potpisali su belgijski premijer Alexander de Croo i češki predsjednik Peter Fiala, a upućeno je čelnicima Europske komisije, Europskom vijeću i Europskom parlamentu.

Dvojica vođa tvrde da su u nekoliko država članica već zabilježene proruske dezinformacije i upletanje. Belgijske sigurnosne službe su otkrile mrežu unutar Belgije, s primopredajama novca, koje su jednim dijelom odvijale i u Češkoj. Svrha mreže je bila uspostaviti suradnju između proruskih političara u Europskom parlamentu, pomoći da se izabere više proruskih kandidata i imenuje "ljude aktivne unutar ove mreže kao zaposlenike (novoizabranih) članova parlamenta".

"Plan je redovito izrađivati izvještaje o stanju dezinformacija"

De Croo je rekao da su europski čelnici na samitu pristali na dva mjeseca uvesti krizni mehanizam, koji je bio aktiviran tokom pandemije koronavirusa. Posebna jedinica će potom pomno motriti dezinformacije.

"Plan je redovito izrađivati izvještaje o stanju dezinformacija. Povezat ćemo te informacije, podijeliti ih s državama članica i surađivati s nacionalnim sudskim vlastima kako bi se djelovalo", rekao je De Croo na press konferenciji.

Belgija otvorila kriminalističku istragu

Belgija je istaknula osobit rizik ne samo za europske institucije, već i za NATO savez, čije je sjedište blizu njenog glavnog grada Bruxellesa. Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. juna.

Belgija je, uz druge zemlje članice, otvorila kriminalističku istragu, a Češka je uvela sankcije protiv nekoliko pojedinaca i jednog pravnog subjekta zbog napora da se potkopa teritorijalni integritet Ukrajine. "Pravo je vrijeme da se uspostavi novi režim restriktivnih mjera kako bi se suprotstavilo štetnim ruskim aktivnostima", napisali su čelnici.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...