IZA ZAVJESE: Poljski predsjednik se privatno sastao s Trumpom - "Veliki smo prijatelji"

Duda, čiji mandat istječe 2025., bio je jedan od Trumpovih međunarodnih partnera kada je bio predsjednik.

  • Svijet

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 0

Poljski predsjednik Andrzej Duda je rekao da se tokom posjeta New Yorku danas privatno sastao s bivšim američkim šefom države i predsjedničkim kandidatom Republikanske stranke Donaldom Trumpom.

Trumpov predizborni štab je dvojicu muškaraca opisao kao "velike prijatelje", prema saopćenju o sastanku, u kojem se dodaje da su raspravljali o Dudinom prijedlogu da zemlje NATO-a izdvajaju najmanje tri posto svog BDP-a na odbranu.

Duda, čiji mandat istječe 2025., bio je jedan od Trumpovih međunarodnih partnera kada je bio predsjednik.

"Donald Trump me pozvao u svoj privatni stan, da se tako izrazim. Ovo je jednostavno privatni sastanak u vezi s mojim boravkom ovdje u New Yorku", rekao je Duda novinarima u New Yorku, prenosi Hina.

Trump, kojem se u New Yorku sudi zbog optužbi da je kupio šutnju pornografske glumice Stormy Daniels, u tijesnoj je utrci protiv demokratskog šefa države Joea Bidena uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Mnogi europski vođe već duže vrijeme strepe da bi novi Trumpov mandat mogao značiti smanjenje američke podrške za Ukrajinu, s kojom Poljska graniči, i NATO savez.

"Predsjednik Trump se rado prisjetio svog znamenitog posjeta Poljskoj 2017. te je pohvalio poljski narod zbog čvrste obrane vlastitog suvereniteta i predanosti čuvanju europskih granica od bilo kakve i svih prijetnji", objavio je Trumpov predizborni štab u saopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...