DODIK PREVRŠIO SVAKU MJERU: "Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici, više je Srba ubijeno u Sarajevu"

Dodik se u prvom svom obraćanju fokusirao na "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", replicirajući na izjave delegata u NSRS Ramiza Salkića koji je pozvao na "prihvaćanje presuda međunarodnih sudova".

  • Politika

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 12

U toku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se, tokom rasprave o izvještaju Međunarodne komisije o Srebrenici, obratio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Dodik se u prvom svom obraćanju fokusirao na "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", replicirajući na izjave delegata u NSRS Ramiza Salkića koji je pozvao na "prihvaćanje presuda međunarodnih sudova".

"Mislimo da početna definicija genocida apsolutno nije ispunjena ni u dijelovima. O tome govore relevantni stručnjaci koji se bave time", naveo je Dodik poručivši potom Salkiću da ne zna gdje je on bio 1991. godine, pa nastavio govoriti o Srebrenici, negirajući genocid i manipulirajući sudski utvrđenim činjenicama.

"Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da ste imalo objektivni i vi biste presudili svoje zločince. Srpski narod odbacuje sve bitange koje su počinili ratne zločine. Ali vi želite da presudite kompletno rukovodstvo vojno i političko Republike Srpske", poručio je Dodik potom nastavivši licitirati brojem ubijenih Srebreničana.

"Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jeste da želite da etiketirate kompletan jedan narod. To također odbacujem", dodao je Dodik ponavljajući tvrdnju da je "više Srba ubijeno u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici".

"Ubijali ste nas po zatvorima, ali, ne pristajemo na propagandu. Priča o Aliji Izetbegoviću i Clintonu još nije ispričana, ali ima vremena", zaključio je Dodik nastavivši pričati o stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu, a u jednom trenutku je brutalno uvrijedio Bošnjake rekavši da su svi bili u ustašama.

"Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Blajburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu 50.000 Bošnjaka ostavilo kosti", skandalozno je zaključio Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...