"SB" NA PRESSU ZASTUPNIKA SDA: "Trojka je pružila pojas za spašavanje Milorada Dodika, Nikšić ne bi trebao biti taj koji ponavlja Dodikove riječi" (FOTO)

Zastupnik Amor Mašović se osvrnuo na Rezoluciju o Srebrenici koja bi se trebala usvojiti u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija početkom maja.

  • Vijesti

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 1

Uoči hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Klub zastupnika Stranke demokratske akcije održao je danas press konferenciju.

"Osnovni razlog obraćanja medijima i javnosti je današnja hitna sjednica. Očekivali smo da ćemo raspravljati o prioritetima na putu ka Evropskoj uniji. Nažalost, mi ćemo danas raspravljati o zaključcima nižeg nivoa vlasti, znači Narodne skupštine RS-a.

SNSD problematiuju tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo OHR, koji omogućavaju provedbu izbora po međunarodnim standardima.

Šerif Špago 

Prijedlog izbornoga zakona koji je sačinila SDA prošao je u Zastupničkom domu, sve je stalo u Domu naroda.
Sada parlamentarna većina najavljuje njihov izborni zakon. Vlast je imala tri mjeseca da uradi nešto po tom piutanju, a sada najavljuju da će to učiniti za sedam dana. Trojka je pružila pojas za spašavanje Milorada Dodika, trčeći mu na sastanak.
Predstavnici SNSD u oba doma prošle godine oborili su 12 zakona, a nisu se ticali prenosa nadležnosti.
Umjesto da danas imamo zakone neophodnim za evropski put BiH, stvarat će se tenzije. SDA insistira da probosanski blok ima jedinstven stav. Ako se šalju poruke da Bošnjake treba smjestiti na 25 posto teritorija, negira se genocid, to su alarmi",  kazao je Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA.


Zastupnik Amor Mašović se osvrnuo na Rezoluciju o Srebrenici koja bi se trebala usvojiti u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija početkom maja.

Amor Mašović

"Današnja Srbija umjesto da se distancira od ratnih zločinaca ona i dalje negira genocid i njenu odgovornost za nesprečavanje zločina. Srbiju i manji bh. entitet ne treba brinuti rezolucija. Režim u Srbiji i vlast u Banjoj Luci treba brinuti više od 100 masovnih grobnica na području RS-a. Dodik je ipak u nečemu upravu. Priču sa Srebrenicom i rezolucijom pokrenula je SDA. Ipak, sve zasluge za to što će se rezolucija naći u UN-u ima Dodik. Ako ovako nastavi, doći će u situaciju da u Banjoj Luci nikome ne bude smiješno", kazao je Mašović. 


Edin Ramić, potpredsjednik SDA je podsjetio šta je Srbija uradila prije 14 godina.

Edin Ramić

"Skupština Srbije je 2010. usvojila Rezoluciju o genocidu. Danas u NSRS- žele odbaciti izvještaj o Srebrenici koji sačinjen još 2004. Genocidna namjera se želi održati i zato se moramo boriti protiv negatora genocida.
Trojka se želi oprati od stavova predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije", izjavio je Ramić.

Safet Kešo se osvrnuo na jučerašnji sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a gdje je rekao sljedeće: 

"Nermin Nikšić ne bi smio biti onaj koji ponavlja Dodikove riječi. Jasna je namjera RS-a da ruši ustavno-pravni poredak BiH. Pristajati u takvoj fazi na razgovore, derogirati Izborni zakon koji je donio OHR je strateška greška", poručio je Kešo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...