BIVŠI PREMIJER CRNE GORE U PROBLEMIMA: Milojko Spajić šalje Specijalnom državnom tužilaštvu Abazovićeve ugovore o lobiranju

Iz ovoga proizilazi da je Abazović potpisao ugovor bez prethodne odluke Vlade.

  • Regija

  • 18. Apr. 2024  

  • 0

Vlada premijera Milojka Spajića dostaviće Specijalnom državnom tužilaštvu SDT ugovore koje je sklopila prethodna Vlada na čijem čelu je bio Dritan Abazović, saznaje CdM. Prema saznanjima CdM-a aktuelna Vlada smatra da su ti ugovori nezakoniti i štetni po državu u iznosu od najmanje 350 hiljada eura.

Na današnjoj sjednici Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o korištenju usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Na sjednici Vlade nije bilo izuzetih mišljenja da se ugovor proslijedi SDT-u.

“Za potrebe lobiranja koje se odnose na zastupanje interesa Crne Gore i njene pozicije u odnosima sa SAD, EU i NATO, te borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaključen je Sporazum o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Sporazum (čiju kopiju dostavljamo u prilogu) od 1. decembra 2022. godine, potpisan od strane Mitchell Barak ispred Bipartizan Solutions inc i Dritana Abazovića ispred Vlade Crne Gore potpisan je 13.12.2022. godine. Kopiju Sporazuma dostavljamo iz razloga što u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore ne egzistira original potpisan i pečatiran dokument”, navodi se u Informaciji u koju je CdM imao uvid.

Iz ovoga proizilazi da je Abazović potpisao ugovor bez prethodne odluke Vlade.

Dalje, u dokumentu u koji je CdM imao uvid, dodaje se da je Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore dostavio 24. januara 2023. godine Vladi Crne Gore Informaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona radi razmatranja i usvajanja.

“U skladu sa dostavljenom informacijom, Vlada Crne Gore usvojila je Zaključak 26. januara 2023. godine kojim je dala saglasnost za korišćenje sredstava iz Tekuće budžetske rezerve u iznosu od 350.000 eura i zadužila Ministarstvo finansija da iz sredstava tekuće budžetske rezerve isplaćuje sredstva u iznosu po fakturama koje će kompanije Bipartizan Solution Inc dostavljati počev od januara 2023. godine”, piše u Informaciji.

Nakon uvida u dokumentaciju i postupak sprovođenja i korišćenja usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc iz Vašingtona, kao i mišljenja Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, u Vladi smatraju da su prekršene odredbe brojnih propisa.

U Vladi smatraju da je prekršen i Zakon o javnim nabavkama jer za ovu uslugu nije raspisivam tender.

“Zakon o javnim nabavkama pravi izuzeća za nabavku usluga i takođe izdvaja jednostavne nabavke ali se iznos od 350.000 eura nije mogao sprovesti kroz jednostavne nabavke već je postupak nabavke usluga trebalo ići shodno Zakonu o javnim nabavkama”, stoji u Informaciji.

Naglašavaju činjenicu da u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade ne egzistira predmetni Sporazum, već da su Sporazum i dokazi o uplatama pribavljeni od Ministarstva finansija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...